Una dintre persoanele rămase blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni a fost scoasă la suprafaţă de salvatorii speologi după aproape cinci ore, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alina Marescu. Ea a precizat că echipele de intervenţie au găsit 11 persoane în interiorul peşterii, deşi autorităţile anunţaseră iniţial că este vorba despre nouă oameni blocaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat pentru News.ro, că salvatorii speologi au reuşit să ajungă la persoanele blocate în Peştera Huda lui Papară şi au constatat că de fapt sunt 11 oameni - doi adulţi şi nouă adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

Marescu a precizat că patru dintre adolescenţi sunt francezi, iar restul sunt români.

”O primă persoană a fost scoasă din peşteră şi salvatorii intervin pentru a aduce la suprafaţă celelalte persoane. Estimăm că în scurt timp pe rând vor fi scoase toate persoanele blocate în peşteră”, a mai spus Alina Marescu.

Potrivit sursei citate, starea celor nouă adolescenţi şi doi adulţi este bună, ei reuşind să se adăpostească într-o zonă din peşteră unde apa nu a putut să ajungă.

Până la momentul salvării uneia dintre persoanele blocate în peştera din Munţii Apuseni, subprefectul judeţului Alba, Mihaela Albu, dar şi reprezentanţii ISU anunţaseră că în interior se află nouă persoane.

O echipă de salvatori speologi de la Salvaspeo Cluj a ajuns, luni seară, după aproape patru ore, la peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni şi a început operaţiunea de salvare a persoanelor rămase blocate în interior în urma unei viituri, declara pentru News.ro subprefectul de Alba, Mihaela Albu.

Echipele de intervenţie de la Secţia Alba a CNADNR şi echipele Primăriei Sălciua au reuşit să deblocheze DN 75, care a fost acoperit de aluviuni mai multe ore, în urma viiturii.

Autorităţile au fost sesizate de către un localnic că mai multe persoane au intrat în peşteră luni dimineaţă şi nu au mai ieşit, după ce în zonă s-a produs o viitură în urma unei ploi torenţiale.

Un incident similar a avut loc în peştera Huda lui Papară şi în 2010, când patru persoane, studenţi şi profesori speologi, au rămas blocate în interior tot din cauza unei viituri. Unul dintre studenţi a reuşit să iasă înainte ca apa să crească în peşteră, iar celelalte trei persoane au reuşit să se adăpostească într-o sală a peşterii până când au fost salvate de echipele de intervenţie. Operaţiunea a durat aproape 16 ore şi au fost mobilizaţi zeci de pompieri militari, poliţişti şi salvamontişti din Alba, Hunedoara, Bihor şi Arad.

Peştera Huda lui Papară este una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Munţii Trascăului (Apuseni), adăpostind cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Peştera se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, fiind cea mai lungă peşteră din această zonă montană. Potrivit speologilor, altitudinea absolută a peşterii este de 567 de metri, iar aceasta este cunoscută de specialişti ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit şi cu cea mai mare cascadă din Munţii Trascăului.

Peştera este închisă de câţiva ani şi nu poate fi vizitată de turişti, fiind accesibilă doar specialiştilor în speologie în condiţii şi cu aprobări speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.