Ministerul Sănătăţii reziliază acordul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii şi vrea să îl cumpere urgent de la producător, care are în depozit 120.000 de doze. Acordul cu Polisano a fost denunţat după ce firma a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condiţiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro, au declarat, pentru News.ro, oficiali ai Ministerului Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei şi hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui să îl primească de la Direcţiile de Sănătate Publică şi să îl administreze, gratuit, în cadrul programului naţional de imunizare.  

Firma Polisano a informat Ministerul Sănătăţii că nu îşi poate onora obligaţiile contractuale de a livra numărul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul în curs.

"Nu este prima dată când societatea este în situaţia asta. Mai mult, există chiar un proces intentat de Ministerul Sănătăţii împotriva Polisano. Procesul a fost câştigat, iar societatea obligată să achite daune materiale cauzate de întârzierile la livrarile anterioare”, au precizat duminică, pentru News.ro, oficialii Ministerului Sănătăţii.

În prezent, Polisano nu are mijloacele financiare pentru a achiziţiona vaccinul de la producător si a-l livra Direcţiilor de Sănătate Publică. Şi producătorul vaccinului a informat Ministerul Sănătăţii despre această situaţie, arătând că datoriile Polisano sunt deja de ordinul a câteva milioane de euro, aşa încât nu îşi poate creşte expunerea financiară faţă de acest distribuitor.

Contractul este încheiat cu Polisano SRL (sau Polisano Distribuţie), subsidiara pentru distribuţie farmaceutică din cadrul grupului Polisano. Preşedintele grupului Polisano, Remus Borza, a anunţat recent restructurarea afacerii de distribuţie, care ar putea intra în curând în insolvenţă. 

"Primele cereri de intrare în insolvenţă se judecă în 6 septembrie", a spus Borza, pentru News.ro.

Restructurarea presupune reducerea personalului, dar şi renunţarea la contractele sau activităţile care generează pierderi. 

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a decis că acordul cadru cu Polisano nu mai poate fi continuat, cu întârzierile repetate care afectează graficul de vaccinare a copiilor.

"Polisano a fost notificată de către minister, conform prevederilor contractuale, în vederea rezilierii unilaterale a contractului. Dacă acordul ar fi fost reziliat cu acordul ambelor părţi, atunci Polisano nu ar fi fost răspunzătoare de eventuale sume cheltuite în plus de la bugetul Ministerului Sănătăţii în vederea achiziţionării vaccinurilor în procedură de urgenţă. Rezilierea unilaterală a acordului permite Ministerului Sănătăţii să se alăture altor creditori ai companiei pentru recuperarea eventualelor prejudicii”, au mai spus oficialii MS.

Contractul va fi reziliat după 15 zile de la notificarea firmei Polisano de către Ministerul Sănătăţii, termen care curge de la finele săptămânii trecute.

În paralel, Ministerul Sănătăţii pregăteşte o achiziţie în procedură de urgenţă a vaccinului hexavalent. 

Producătorul are, în prezent, 120.000 de doze de vaccin în depozitul din România. Ministerul Sănătăţii estimează că întârzierea în achiziţia vaccinului nu se va prelungi nejustificat.

De asemenea, va fi lansată o procedură de achiziţii în vederea încheierii unui nou acord cadru, care să permită stabilitatea livrărilor şi predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentanţii MS.

Şi în luna aprilie a fost o criză a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sănătăţii spunând că disfuncţionalităţile în livrarea dozelor pentru imunizarea bebeluşilor s-au datorat imposibilităţii producătorului de a-l produce şi a-l pune la dispoziţie în timp util.

MS preciza atunci că, potrivit acordul cadru, până la sfârşitul acestui an, distribuitorul trebuie să mai pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în ţară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare.

Până la sfârşitul lui aprilie trebuiau să intre în România alte 100.000 de doze de vaccin hexavalent. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.