ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media au transmis că dosarul penal al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva jurnaliştilor Sky News este un abuz periculos şi că jurnaliştii implicaţi în acest caz ar fi trebuit să fie sancţionaţi prin alte mijloace legale, precum legislaţia audiovizuală din Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţiile semnatare protestează faţă de decizia autorităţilor române de a folosi în mod abuziv legea pentru a pedepsi disproporţionat ceea ce trebuie sancţionat cu alte mijloace legale, în cazul jurnaliştilor Sky News sau printr-un demers de comunicare publică, se arată în documentul transmis News.ro. Cele patru organizaţii dau exemplu legislaţia audiovizuală din Marea Britanie.

”Autorităţile române pot cere drept la replică postului Sky News, solicitându-i acestuia să prezinte şi punctul de vedere al statului”, au transmis cele patru organizaţii. ”Cerem autorităţilor române să găsească mijloace adecvate de a reacţiona faţă de derapaje ale presei sau faţă de critici publice şi, în cazul de faţă, să retragă de urgenţă acuzele penale de comunicare de informaţii false de natură a afecta siguranţa naţională”, se mai arată în document.

Sky News a difuzat, pe 7 august, un material despre un presupus trafic cu arme din România, în care trei români au apărut mascaţi şi au pretins că sunt o grupare care ar vinde arme oricui, inclusiv unor grupări teroriste. Din investigaţiile ulterioare ale DIICOT a reieşit că cei trei români erau, de fapt, un translator al echipei Sky News şi doi vânători români, iar armele prezentate erau arme de vânătoare deţinute legal.

De asemenea, cei trei români ar fi crezut că participă la o filmare regizată, în care publicul va fi informat la final în legătură cu faptul că nu este vorba despre o situaţie reală. Totuşi, Sky News a difuzat materialul ca pe o investigaţie jurnalistică reală.

Cele patru organizaţii de media au mai amintit că în cererea de arestare preventivă a celor trei români DIICOT a motivat că aceste acţiuni sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la capacitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament.

Românii au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiei şi comunicarea de informaţii false de natură a pune în pericol siguranţa naţională.

”Avertizăm că, folosind tipul de argumentaţie citată mai sus, DIICOT poate pune sub urmărire penală pe orice jurnalist, blogger sau cetăţean care critică acţiuni ale autorităţilor statului în domeniul securităţii naţionale”, au mai transmis organizaţiile, reamintind cazul Armaghedon2, în care Ovidiu Iane a fost arestat preventiv, iar Mugur Ciuvică a fost pus sub cercetare pentru că au difuzat un text critic la adresa primului ministru la acea dată, Adrian Năstase.

Totodată, organizaţiile au menţionat că împotriva jurnaliştilor britanici şi a Sky News există deja mai multe plângeri la Ofcom - autoritatea britanică în domeniul audiovizualului.

”Această instituţie este cea mai în măsură să judece şi să sancţioneze acţiunile autorilor reportajului şi ale reprezentanţilor televiziunii Sky News. Breasla şi superiorii acestor jurnalişti sunt, de asemenea, cei mai în măsură să îi judece şi sancţioneze. Dosarele penale abuzive sau un proces de calomnie costisitor şi fără un obiect clar, împotriva Sky News, aşa cum a sugerat Ministrul Justiţiei că ar trebui să acţioneze statul român, nu fac decât să discrediteze România mai mult şi mai grav decât reportajul Sky News”, au mai scris ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Convenţia Organizaţiilor de Media.

Organizaţiile au precizat că au criticat de-a lungul timpului modul ”vag” în care este formulată infracţiunea de comunicare de informaţii false de natură a pune în pericol siguranţa naţională şi au cerut constant eliminarea sa din codul penal sau amendarea sa, pentru a acoperi doar situaţiile care prevăd reaua-intenţie a celui acuzat de afectarea siguranţei naţionale - ”faptul de a minţi cu rea intenţie pentru a pune în pericol siguranţa naţională”.

Cele patru organizaţii au menţionat că nu văd cum se va demonstra un pericol real la adresa securităţii naţionale, generat de materialul difuzat de Sky News.

”Informaţia transmisă de reportajul Sky News nu este nouă. Ca şi alte ţări din Uniunea Europeană, România este cunoscută ca o sursă de armament pentru diverse zone de conflict, iar acestea sunt informaţii disponibile de ani de zile în spaţiul public prin intermediul rapoartelor internaţionale sau investigaţiilor de presă”, se mai arată în comunicat.

Articolul 404 din Codul penal, referitor la comunicarea de informaţii false, prevede că răspândirea sau comunicarea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.