Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni joi în spatele uşilor, pentru a discuta tensiunile în creştere dintre Moscova şi Kiev, după ce serviciile de secrete ruse au raportat o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, cu scopul de a organiza un atentat asupra infrastructurii critice din teritoriul anexat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea a fost solicitată de către misiunea ucraineană de pe lângă Naţiunile Unite.

De asemenea, preşedintele ucrainean a susţinut că vrea să discute direct cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi cu liderii vestici cu privire la ultimele tensiuni izbucnite între Kiev şi Moscova.

În acest sens, Poroşenko i-a cerut ministrului de Externe să pregătească o convorbire telefonică cu preşedintele rus, dar şi cu liderii de stat din Germania şi Franţa, cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Anterior, Putin a acuzat folosirea unor tactici teroriste de către liderii ucraineni, pentru declanşarea unui nou conflict militar şi destabilizarea teritoriului anexat în urmă cu doi ani. Declaraţia preşedintelui rus vine după ce FSB a reclamat o presupusă incursiune a agenţiilor de securitate ucraineni în peninsula Crimeea, însă acuzaţiile au fost imediat dezminţite de Kiev.

”Agenţii de securitate din cadrul ministerului Apărării din Ucraina pregăteau orchestrarea unui atac asupra infrastructurii critice din peninsula rusească Crimeea”, se arată într-un comunicat.

Aparent, un grup de agenţi secreţi au fost descoperiţi în apropiere de localitatea Armiansk, situată în nordul peninsulei Crimeea, în urma unei operaţiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de armă au fost schimbate cu agenţii de securitate, înainte de capturarea acestora.

Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezintă echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agenţiilor ucraineni, alături de muniţie, proiectile şi arme de foc.

De asemenea, Poroşenko a reacţionat în urma acuzaţiilor, susţinând că aceste comentarii reprezintă pretexte cinice pentru o nouă ameninţare rusă la adresa graniţelor ucrainene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.