Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News, a declarat miercuri, după ce a fost audiat la DIICOT, că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme şi a acceptat să fie făcut acel documentar, cu oameni pe post de “actori”, cu întrebări şi răspunsuri prestabilite, despre care i s-a spus că va fi difuzat în decembrie, cu menţiunea la final că persoanele care apar sunt fictive. Szanto a spus că jurnaliştii de la Sky News au stricat imaginea României şi au dat o ştire care "a căzut ca o bombă peste toată Europa”, dintr-un material filmat în 31 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au audiat mai multe ore pe Aurelian Mihai Szanto, acesta spunând că le-a prezentat anchetatorilor toate probele şi a dat o declaraţie completă despre ce s-a întâmplat la filmarea din 31 iulie făcută de patru jurnalişti de la Sky News în România.

"Ce declar este totul adevărat şi o fac pentru imaginea mea şi imaginea României, în primul rând pentru că sunt român şi sunt mândru cu asta”. Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu  traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi”, a spus Szanto, la ieşirea de la DIICOT.

El a precizat că a fost contactat de un prieten din Anglia care ştia că are arme de vânătoare şi l-a întrebat dacă este de acord să ajute la realizarea documentarului Sky News.

"Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a precizat Szanto.

El a mai spus că a primit asigurări de la jurnaliştii Sky News că la finalul documentarului se va menţiona că toate persoanele care apar în filmare sunt fictive.

"Acum, eu vă spun că am pus botul, bănuiesc. L-am sunat pe prietenul meu, m-a asigurat că totul este OK. Ei mi-au cerut să le prezint, dacă se poate, arme de război. Comunicarea mea către ei a fost: «Nu, nu pot să vă ofer arme de război, pe teritoriul României nu găseşti aşa ceva, nu este zonă de război, nu este Afganistan, nu există aşa ceva, dar pot să vă aduc nişte arme de vânătoare, care pentru acest documentar, acest scenariu, se pot folosi, ca să explici la oameni cum se fac aceste chestii»”, a precizat Szanto.

El a adăugat că jurnaliştii de la Sky i-au cerut ca persoanele care apar în documentar să fie "cât mai reale”, să fie mascate şi să poarte haine militare.

"Eu, bineînţeles, că la momentul respectiv doar m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o ştire bombă, care a căzut efectiv ca o bombă peste toată Europa. Respectivii au venit în ţară, iar la hotel mi s-a comunicat scenariul, care urma să se pună în practică. (…) Mi-au scris pe o hârtie nişte întrebări, pe care eu urma să le transmit oamenilor mei, întrebări la care ei ofereau şi răspunsurile”, a mai spus Szanto.

Acesta a precizat că de la Sky News a fost o echipă de patru jurnalişti, printre care şi Stuart Ramsay, dar cu care el nu a discutat direct, ci prin prietenul său din Anglia.

"Nu s-a făcut o repetiţie în prealabil, dar când am ajuns la faţa locului, oamenii se simţeau degajaţi, ştiind că este vorba de un documentar. Şi acum, să vă spun un lucru: dacă vinzi arme, stai în halul acela, liniştit, calm, te laşi filmat, efectiv, absolut orice. Oamenii ştiau că este vorba despre un documentar de informare. În momentul în care am ajuns, domnul Ramsay a dat noroc cu ei, a fost foarte degajat. În momentul în care a început - lucrul acesta nu se vede pe filmare, s-a oprit filmarea pentru că i s-a stricat microfonul: «OK, staţi cuminţi, să ne punem microfonul. Hai să începem din nou, nicio problemă, staţi acolo. Motor!»”, a precizat Szanto.

El a mai spus că, după publicarea materialului Sky News, a luat legătura cu prietenul lui şi a făcut "un scandal imens”, iar acesta i-a spus că va discuta cu trustul Sky, pentru că nu este în ordine.

"Şi astăzi am vorbit cu el la telefon şi, din câte am înţeles, o să discute problema la modul cel mai serios, în eventualitatea unei declaraţii, chiar din partea dânsului sau din partea trustului Sky, care să confirme tot ce am spus eu aici”, a adăugat Szanto.

El a precizat că toate armele care apar în materialul Sky News sunt înregistrate legal, nu fac obiectul unei contrabande şi nu au fost vândute, iar la momentul filmării nu erau încărcate.

"Sincer să vă spun, ca român, regret nespus, pentru că m-am lăsat păcălit, am fost păcălit de aceşti oameni şi mi-au stricat imaginea, au stricat imaginea României”, a mai spus Szanto.

Procurorii DIICOT au făcut miercuri percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, urmând să îi ducă la audieri, la DIICOT central din Bucureşti, pe bărbaţii care apar în materialul difuzat de Sky News.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că ”până la această oră, se confirmă un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici” în cazul materialului în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi încearcă să vândă arme ziariştilor de la Sky News.

Persoanele mascate care apar în filmare au fost identificate, iar armele pe care le tranzacţionau au fost găsite, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, a precizat procurorul-şef al DIICOT.

Televiziunea britanică Sky News a transmis în 6 august ancheta jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.

"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.

Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.