Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat au spus miercuri, după discuţiile de la Ministerul Sănătăţii, că medicii au fost abuzaţi şi obligaţi să lucreze peste limita normal, de aceea se aşteaptă acum o reacţie a MS, pentru că altfel vor refuza să semneze contractele pentru gărzi suplimentare, din cauza epuizării fizice şi intelectuale, care pot duce la greşeli, pentru care vor răspunde în final tot doctorii. Ministerul Sănătăţii a precizat că în continuare vor fi analizate, cu reprezentanţii medicilor, problemele legate de gărzi, pentru a se găsi cea mai bună soluţie ca să nu se ajungă la un blocaj în spitale, după 1 august, când intră în vigoare noul Contract-cadru în sistemul sanitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După discuţiile care au avut loc la Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii Federaţiei Hipocrat s-au declarat nemulţumiţi de rezultate şi au arătat că s-a stabilit doar ca în zilele următoare să se reîntâlnească pentru a rezolva problema de organizare şi funcţionare a activităţii medicale în sistemul sanitar.

"În acest moment, Ministerul Sănătăţii nu dispune de niciun proiect care să vizeze rezolvarea acestei situaţii, cu menţiunea că un astfel de document ar putea fi elaborat şi înaintat zilele următoare, potrivit reprezentanţilor ministerului de resort”, susţine Federaţia Hipocrat.

Reprezentanţii medicilor reclamă că aceştia sunt obligaţi să lucreze până la epuizare, calificând situaţia drept un abuz la adresa cadrelor medicale şi spunând că această situaţie nu mai poate continua, pentru că altfel pot să apară greşeli, pentru care vor răspunde tot medicii. Ei cer să se admită intrarea în sistemul medical a mai multor medici tineri.

"În cazul în care nu va fi reglementată de urgenţă, situaţia actuală va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi”, precizează Federaţia Hipocrat.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a declarat, la finalul întâlnirii, că s-a discutat cu reprezentanţii medicilor despre clarificări legate de timpul suplimentar de lucru al medicilor, respectiv de gărzile acestora, în condiţiile în care noul Contract-cadru privind serviciile din sistemul sanitar va intra în vigoare de la 1 august.

Colintineanu a spus că aceste aspecte legate de gărzile medicilor trebuie rezolvate rapid, dar a recunoscut că încă nu există o propunere concretă de rezolvare a problemelor semnalate de medici.

El a precizat în ultima perioadă au fost mai multe discuţii ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii cu sindicaliştii şi cu reprezentanţii medicilor, iar în perioada următoare vor fi analizate toate măsurile, pentru a fi găsită cea mai bună soluţie, luând în considerare deficitul de personal, prevederile legale şi resursele bugetare.

"Nu pot să vă spun măsurile concrete în acest moment, pentru că ele trebuie puse într-o formă finală şi agreată cu partenerii sociali şi, bineînţeles, cu guvernul în ansamblul său. (…) Avem un termen-ţintă, care este în acest moment vehiculat în spaţiul public, cel de 1 august, pentru care lucrăm la unele modificări legale şi la clarificări legate de contractele suplimentare, pe de o parte, şi pe de altă parte, restul de modificări se vor opera în cel mai scurt timp, cu respectarea paşilor legali”, a mai spus Colintineanu.

El a precizat că se încearcă găsirea celei mai bune soluţii pentru a nu se ajunge la blocaje în sistemul sanitar, dacă medicii vor refuza, din 1 august, să mai facă gărzi.

"Nimeni nu îşi doreşte să se ajungă în această situaţie, nimeni nu-şi doreşte să se ajungă la un moment de blocaj şi tocmai de aia se depun eforturi să se rezolve”, a adăugat Colintineanu.

Federaţia Sindicală Hipocrat a cerut, luni, Ministerului Sănătăţii o întâlnire de urgenţă privind gărzile suplimentare ale medicilor din spitale şi a atenţionat că, în lipsa unor măsuri imediate, ar putea fi începute proteste în sistemul sanitar, în toată ţara.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" le-a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor cuprins între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, după ce negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, purtate vineri, au evidenţiat riscul ca medicii care fac gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale. Recomandarea federaţiei a fost transmisă prin e-mail către 12.000 de medici din spitalele publice.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a iniţiat şi o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, semnată până miercuri la prânz de peste 3.000 de medici, în condiţiile în care, potrivit unui studiu realizat de federaţie, doctorii lucrează în medie 33 de ore fără pauză.

Media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru şi orele de gardă) este de 33 ore (78 la sută dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la sută dintre respondenţi au muncit continuu mai mult de 33 de ore), arată rezultatele studiului comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară”, publicat la începutul lunii iulie.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială "Solidaritatea”, în baza unui chestionar la care au răspuns 1.032 de medici, mai arată că medicii lucrează în medie pe săptămână 63 de ore (incluzând orele de gardă), adică echivalentul a 1,8 norme săptămânale, iar 33,7 la sută dintre medici lucrează mai mult de 63 de ore pe săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.