Preşedintele Klaus Iohannis a elogiat contribuţia comunităţii evreieşti la construirea statului român modern într-un mesaj adresat celui de-al treilea Congres al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi prezentat delegaţilor de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă felicit pentru felul în care aţi slujit interesele comunităţilor evreieşti din România, pentru proiectele pe care le-aţi derulat în ultimii ani, multe dintre acestea cu implicarea Administraţiei Prezidenţiale sau chiar sub Patronajul Preşedintelui României. Mă bucur că această colaborare între Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi instituţiile statului se îmbunătăţeşte cu fiecare an”, se arată în mesajul adresat delegaţilor la Congres.

Klaus Iohannis a evocat eforturile depuse în perioada recentă de către statul român pentru combaterea intoleranţei şi antisemitismului şi promovării moştenirii culturale a minorităţilor naţionale.

”România a pornit cu mai bine de un deceniu în urmă pe calea cinstirii contribuţiei pe care comunitatea iudaică a adus-o la dezvoltarea poporului român, dar şi a asumării responsabilităţii pentru politicile crude care au fost îndreptate împotriva ei. Holocaustul nu este doar o pagină sumbră din istoria României şi a Europei, ci şi o lecţie pe care a trebuit să o învăţăm în parcursul nostru spre o societate a democraţiei împlinite. Pentru aceasta am sprijinit şi salutat consolidarea cadrului legislativ şi a instituţiilor care urmăresc sancţionarea folosirii simbolurilor rasiste, fasciste sau xenofobe”, consideră şeful statului.

El a deplâns tragediile abătute asupra evreilor din România în timpul celui de-al doilea război mondial, cu pogromurile de la Bucureşti şi Iaşi şi deportările în Transnistria.

”Cu toate acestea, aţi continuat să credeţi în România, să credeţi că este casa dumneavoastră. România modernă a fost privilegiată să fi avut evrei printre elitele sale intelectuale şi profesionale, care să lucreze pentru consolidarea primelor instituţii moderne. Acţiunile noastre confirmă că preţuim această contribuţie. Prin toate mijloacele de care dispunem, punând accent în special pe sistemul naţional de educaţie, România îşi propune să devină un model de cunoaştere şi asumare a trecutului recent. Ne revine împreună misiunea şi datoria morală de a transmite mai departe adevărul, care este cea mai importantă resursă pentru promovarea spiritului civic şi pentru însuşirea valorilor unei societăţi incluzive, tolerante”, se mai arată în mesajul lui Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.