Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, solicită Primăriei Capitalei să înceapă demersurile pentru construirea unei centrale ecologice de cogenerare, susţinând că aceasta ar rezolva problema deşeurilor de la periferia Sectorului 1, pentru că o astfel de centrală ar face deşeurile "să dispară de la sine".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Sectorului 1 spune că a găsit o posibilă soluţie pentru problemele cauzate de gropile de gunoi, respectiv construirea unei centrale ecologice de cogenerare, care va face ca aceste depozite să dispară de la sine.

”Solicit Primăriei Municipiului Bucureşti efectuarea tuturor demersurilor pentru emiterea documentelor necesare în vederea construirii unei centrale ecologice de cogenerare care va rezolva problema deşeurilor acumulate la periferia Sectorului 1. Numai printr-un efort comun putem dezamorsa aceste veritabile bombe ecologice şi vom putea creşte calitatea vieţii locuitorilor din aceste zone”, susţine edilul de sector.

Acesta atrage atenţia că gropile de gunoi din zona de nord a Bucureştiului pun în pericol sănătatea locuitorilor Sectorului 1, precizând că în zonele limitrofe există o serie de depozite de deşeuri, o parte dintre ele necontrolate, iar o altă parte administrate de diverse societăţi comerciale.

"Acestea sunt veritabile bombe ecologice, care produc disconfort olfactiv şi afectează calitatea vieţii locuitorilor din cartierele: Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, zona Şoselei de Centură, Străuleşti etc”, a precizat Tudorache.

Primarul Sectorului 1 a solicitat, joi, Gărzii de Mediu să ia în regim de urgenţă toate măsurile pentru a obliga proprietarii gropii de gunoi IRIDEX să se încadreze în parametrii de mediu prevăzuţi de lege, în zonele afectate de disconfortul olfactiv constatându-se depăşiri ale nivelului de hidrogen sulfurat.

Comisarul general al Gărzii de Mediu, Bogdan Trif, a anunţat, duminică, că firma care administrează groapa de gunoi a Sectorului 1 se află în procedură de revizuire a autorizaţiei, măsura fiind luată după ce aroximativ o mie de sesizări de la cetăţeni au fost transmise în ultimul timp, sesizări care reclamă un puternic miros care provine, cel mai probabil, de la depozitul de deşeuri. 

Bogdan Trif susţine că poluarea este doar olfactivă şi nu pune în pericol sănătatea populaţiei, la concentraţiile pe care le-a identificat la data măsurătorilor, ci produce doar un disconfort accentuat.

Garda de Mediu va dispune monitorizarea în timp real a instalaţiei de ardere la temperaturi înalte de la depozitul de deşeuri din Sectorul 1, pentru o analiză relevantă şi pentru a stabili cu certitudine dacă instalaţia este sursa poluării cu hidrogen sulfurat, a precizat Ministerul Mediului.

Groapa de gunoi Chiajna face parte din complexul SC Iridex Group Import-Export şi a început să funcţioneze acum 16 ani ca o rampă ecologică de gunoi. Iridex Group este proprietatea omului de afaceri Corneliu Pascu, fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 şi 2004-2008. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.