Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, joi seară, că protestele de săptămâna trecută ale deţinuţilor din mai multe penitenciare au fost rezultatul unei aşteptări alimentate, privind iminenţa unor măsuri legislative şi că, în unele penitenciare, deţinuţii au fost încurajaţi de carele de televiziune să dea foc la cearşafuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raluca Prună a spus, joi seară, la Digi 24, că protestele deţinuţilor au fost alimentate din anumite penitenciare.

"A fost rezultatul unei aşteptări care a fost alimentată cu privire la iminenţa unor măsuri legislative. Şi eu cred că imediat ce am ieşit şi am explicat că eu, personal, ca ministru, nu am să propun niciun fel de măsură sub presiune, cred că lucrurile, după aceea, s-au mai liniştit şi printr-o acţiune destul de bună a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Şi când spun asta nu mă refer numai la ANP, la conducerea centrală, ci pur şi simplu la cei din fiecare penitenciar, la şefii de penitenciar care au adoptat măsurile necesare pentru a calma protestele alimentate din anumite penitenciare", a declarat ministrul Justiţiei.

Prună a precizat că nemulţumirea deţinuţilor era justificată, deoarece condiţiile din penitenciare sunt precare.

"Când creezi o aşteptare publică şi o mai şi alimentezi, tot public, sigur că pe fondul unei nemulţumiri justificate a persoanelor aflate în detenţie - pentru că avem condiţii precare, asta este foarte clar - singurul efect logic şi posibil era ca aceste persoane să protesteze", a spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a mai declarat că, în unele penitenciare, deţinuţii au fost încurajaţi de carele de televiziune să incendieze cearşafurile din celule.

"Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare în care nu s-a protestat, sunt penitenciare în care - n-am să le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective -  erau încurajaţi de carele de televiziune: «Acuma daţi foc la cearşafuri!» şi deţinuţii scoteau un cearşaf, îi dădeau foc, se filma şi după aceea lumea se calma", a spus ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a adăugat că nu intenţionează să propună vreo măsură de graţiere sau amnistie.

"Nu am de gând să propun niciun fel de măsură de graţiere şi de amnistie. De ce? Pentru că asta nu ar rezolva cauza. Noi avem o problemă de condiţii în penitenciar şi, presupunând prin absurd, că mâine toată lumea ar ieşi din penitenciar, condiţiile rămân aceleaşi. Şi sistemul judiciar din România va continua să condamne persoane care se vor duce în aceleaşi condiţii şi vor avea exact aceleaşi probleme", a spus ministrul Justiţiei.

Săptămâna trecută, în aproape jumătate din penitenciarele din ţară au fost peste 750 de deţinuţi care au intrat în refuz de hrană. Unii dintre condamnaţi au escaladat acoperişurile închisorilor sau au incendiat obiecte din celule, protestând astfel faţă de condiţiile de detenţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.