Spectacolul oraşului văzut de pe terasa blocului Magheru One, în cadrul evenimentului "21 de Nocturne", organizat de ARCEN, a debutat vineri, după ora 21.00, cu poezia lui Matei Vişniec. Aproape 100 de tineri au ocupat terasa blocului Magheru One, la etajul 8, unde au fost întâmpinaţi cu muzică bună, vin şi multă poezie contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poezia, proza, teatrul, filmul de artă, dansul şi muzica experimentală se întâlnesc din nou, în evenimentul ”21 de Nocturne”, organizat în Capitală, până pe 16 septembrie (vor avea loc două nocturne pe lună), de la ora 21.00, într-un proiect dezvoltat de ARCEN. Evenimentele vor avea loc pe terasa blocului Magheru One şi au ambiţia de a revitaliza un spaţiu aflat pe unul dintre cele mai abandonate bulevarde, ”Gheorghe Magheru”.

Terasa blocului de pe cel mai abandonat bulevard al Bucureştiului (aici s-au închis trei cinematografe, un teatru şi multe vitrine) a fost amenajată, vineri seară, ca un vapor deasupra oraşului, gata să-şi ridice pânzele. Organizatorii evenimentului au făcut o introducere isteaţă şi i-au întâmpinat pe spectatori cu poezie încă din lift. Tinerii au fost conduşi pe terasă în grupuri de câte şapte persoane şi au ascultat versuri rostite de Edmond Niculuşcă şi colegii de la ARCEN care l-au acompaniat.

Într-o atmosferă de litoral, cu nisip, fotolii, bar şi muzică de Lucio Batistti (la butoane s-a aflat Răzvan Galoş), vin şi poeme de Matei Vişniec, Ion Mureşan şi Traian T. Coşovei, pe un vânt teribil de vară, "Nocturnele” au debutat cu multă lume şi voie bună, dar şi o bucurie specială a reîntâlnirii.

"21 de Nocturne" cu ARCEN (Foto: Aura Clara Marinescu)

"Poezia este seducătoare. Seducţia este una din formele prin care omul este luat de pe drum şi pus pe drumul lui. Într-o discuţie pe care am avut-o cu Radu Vancu, l-am întrebat ce este poezia. Radu Vancu mi-a spus: poezia este un text în care concentraţia de frumos e atât de mare, încât simţi spaima pe care oamenii din vechime o încercau în faţa îngerilor, la rândul lor îngerii înspăimântător de frumoşi”, a declarat Edmond Niculuşcă, la începutul evenimentului.

"Am să-ţi spun ceva insuportabil de frumos despre tine. Nu te teme!”, spunea poetul Radu Vancu. Plecând de la calităţile esenţiale ale poetului, empatia şi intuiţia, organizatorii le-au promis ascultătorilor că se vor regăsi în poezia contemporană şi îi vor îndemna şi pe alţii să o facă.

"Vrem să apropiem oamenii de poezia contemporană. Acest proiect a pornit anul trecut după ce am primit o carte de Adela Greceanu "Şi cuvintele sunt o provincie”. Am lăsat-o într-o sacoşă şi după două săptămâni, eu, care nu citeam poezie contemporană, am deschis cartea Adelei Greceanu, am citit prima poezie, am citit-o pe-a doua, pe-a treia şi de la a patra am început să sun oamenii să le citesc poeziile şi am citit tot volumul la telefon. Am fost convins de ceea ce înseamnă poezia contemporană”, a povestit iniţiatorul "Nocturnelor”.

Deasupra oraşului, chiar dacă vântul nu a fost prietenos cu cei veniţi să asculte poezia lui Vişniec, toţi au rămas la eveniment, totodată seduşi de farmecul versurilor sale despre oraş, versuri cu mult patetism şi farsă.

"Ceea ce trăim şi noi în oraşul nostru”, "Îmi place aici!”, "Este prima dată când vin şi mă inspiră”, "Nu ştiam că poezia poate aduna atâţia oameni la un loc”, "Este seducător acest eveniment, ca să-i parafrazez pe cei care au vorbit în deschidere”, au fost câteva opinii adunate de la cei aflaţi pe acoperiş.

Priveliştea a inspirat cu siguranţă organizatorii pentru a pune în scenă la înălţime "Nocturnele”: cupola Ateneului Român şi cea a bisericii Boteanu au fost fotografiate de cei prezenţi, la fel şi bulevardul Magheru cu a sa clădire Ciclop.

Bulevardul Magheru, văzut de pe acoperiş (Foto: Aura Clara Marinescu)
Bulevardul Magheru, văzut de pe acoperiş (Foto: Aura Clara Marinescu)

Prima "Nocturnă” a început cu poezia lui Matei Vişniec, ca o continuare a ultimei "nocturne” de anul trecut, care i-a adus în prim-plan pe poeţii "optzecişti”: Traian T. Coşovei, Ion Stratan, Mircea Cărtărescu, Florin Iaru.

Săptămâna viitoare, pe 22 iulie, se va citi poezia lui Ion Mureşan, cu a lui celebră carte "Alcool”, şi a lui Paul Vinicius. În august şi septembrie, publicul se va întâlni cu versuri de Teodor Dună, Cosmin Perţa, T. O. Bobe, Merlich Saia, Svetlana Cârstean, Doina Ioanid, Alina Purcaru, iar ultima nocturnă va fi dedicată optzeciştilor Mircea Cărtărescu şi Traian T. Coşovei.

Faţă de anul trecut, cele 21 de Nocturne se petrec într-un context interesant. "Activăm un spaţiu central din Bucureşti de pe un bulevard abandonat. S-au închis trei cinematografe, aproape toate parterele blocurilor de pe artera principală a oraşului, ceea ce nu e normal. ARCEN vrea ca până la sfârşitul acestui an să aibă un proiect în vitrinele părăsite ale bulevardului Magheru, cel mai modernist din Capitală, care apărea în anii '20 -'30 în revistele de arhitectură din Paris, Berlin, New York şi care de astăzi este o ruină. Punem pe harta centrului oraşului un spaţiu care capătă viaţă în jurul poeziei”, a spus Edmond Niculuşcă.

Organizatorii au ambiţia ca până la finalul acestei ediţii să prezinte publicului şi o piscină cu valuri, care se află în spatele blocului, prima din România amenajată la hotelul Lido.

Bd. Magheru, văzut de la etajul 8 (Foto: Aura Clara Marinescu)
Bd. Magheru, văzut de la etajul 8 (Foto: Aura Clara Marinescu)

"21 de Nocturne” este un proiect ARCEN care cuprinde o serie de 21 de evenimente dedicate culturii şi fenomenelor artistice contemporane: poezie, proză, teatru, film de artă, dans sau muzică experimentală.

Seria de nocturne de anul acesta se va desfăşura în perioada 15 iulie – 16 septembrie (2 nocturne/ lună), începând cu ora 21.00 şi va îmbina poezia cu proza, teatrul şi dansul, cu spectacolul oraşului de dedesubt şi al stelelor de deasupra, toate pe terasa blocului Magheru One.

Pe lângă momentele artistice şi poetice, spectatorii care se aventurează pe Magheru One vor putea găsi muzică, dans, vin, ceva de gustat, câteva locuri confortabile, poezie de luat acasă şi multă voie bună.

Pentru toate acestea, alături de ARCEN se vor afla Răzvan Galoş şi Alexandru Anghel, pentru atmosfera muzicală, şi Iulian Văcărean, pentru decor şi bunătăţile de pe Magheru One.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.