Filosoful şi eseistul Mihai Şora a publicat, în urmă cu o săptămână, un mesaj pe pagina sa de Facebook, menţionând că printre condiţiile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească, potrivit unui agent de turism, în vederea obţinerii unei vize de călătorie pentru Statele Unite se afla şi existenţa unui act care să ateste că deţine un loc de veci. Un oficial al ambasadei SUA la Bucureşti i-a răspuns, luni, precizând că informaţiile pe care le-a primit omul de cultură sunt incorecte şi că instituţia îşi doreşte să îl ajute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, cu ocazia Zilei Americii (4 iulie), filosoful Mihai Şora a povestit cum, în urmă cu trei ani, pe când dorea să facă o călătorie în Statele Unite, i s-a cerut, printre altele, de un agent de turism, un act care să ateste că posedă un loc de veci în România.

”Loc de veci nu aveam (cum nu am nici astăzi), aşa că am renunţat la excursie”, a mai scris Mihai Şora.

”Fireşte, Americile nu au nevoie, astăzi, de «lamulţianiul» meu. Şi, oricum, am preferat întotdeauna să fac urările faţă către faţă, nu prin intermediari. Încă mai sper că voi traversa Oceanul (şi voi vedea cascada Niagara). Chiar de va trebui, înainte de bucuria asta, să fac rost de un loc de veci”, a mai notat filosoful în vârstă de 99 de ani.

Luni, consulul general al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Daniel Perrone, a transmis că instituţia îşi doreşte să îl ajute pe Mihai Şora să îşi împlinească visul.

”Ne dorim să vă ajutăm să vă îndepliniţi visul de a călători în Statele Unite şi de a vedea Cascada Niagara. Ştiaţi că cetăţenii în vârstă de peste 80 de ani nu trebuie să se prezinte personal la Ambasadă la interviul pentru viză şi îşi pot trimite dosarul de solicitare a vizei prin poştă? Este adevărat”, i-a transmis consulul.

Reprezentantul ambasadei a mai spus că informaţiile primite de Mihai Şora din partea agentului de turism nu au fost corecte. 

”Nu există o «listă» de lucruri pe care cetăţenii români trebuie să le aibă pentru a fi eligibili pentru obţinerea vizei. De aceea este bine ca informaţiile despre acordarea vizei să se obţină direct de la sursă, de pe websiteul Ambasadei SUA sau de la call center, nu de la intermediari care nu au întotdeauna informaţii actualizate. Aşteptăm dosarul dumneavoastră de solicitare a vizei şi vă dorim călătorii plăcute!”, se arată în încheierea răspunsului consulului general Daniel Perrone.

Născut pe 7 noiembrie 1916, Mihai Şora este, din 24 octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi din Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise"). A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern condus de Petre Roman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.