Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare, aceasta fiind modificată în Parlament pentru a elimina din competenţele Executivului domeniul Justiţiei, Culturii şi al administrării protocolului de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea este elaborată anual pentru a permite Guvernului să emită ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare, care nu fac obiectul legilor organice. Legea de abilitare cuprinde toate domeniile în care Executivul poate adopta astfel de ordonanţe, precum şi, în anumite cazuri, legile sau actele normative pe care Guvernul intenţionează să le modifice până la reluarea activităţii Parlamentului.

Ordonanţele vor fi tranmise Parlamentului pentru aprobare, ele urmând a fi luate în discuţie la începutul următoarei sesiuni, în luna septembrie.

Legea de abilitare de anul acesta a provocat disensiuni în Parlament, fiind iniţial respinsă de către Senat. În Camera Deputaţilor, ea a suferit 64 de modificări din partea parlamentarilor.

Justiţia, Cultura şi administrarea patrimoniului protocolului de stat au fost eliminate.

Potrivit proiectului adoptat, Guvernul va putea emite ordonanţe privind rectificarea bugetară pe anul 2016, privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

De asemena, Executivul va putea emite ordonanţe pentru unele măsuri de reorganizare a CNADNR, înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere, precum şi unele măsuri în domeniul transporturilor.

În domeniul Sănătăţii, Guvernul va putea emite ordonanţă doar pentru acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, s-a declarat surprins de decizia deputaţilor de a elimina anumite domenii din lege.

”Se cer de la acest Guvern reforme, inclusiv de către parlamentari, dar, pe de altă parte, se pun limitări în ceea ce priveşte ceea ce poate face acest guvern, şi anume ordonanţele pe perioada verii. Aşadar, e surprinzător pentru Guvern că legea de abilitare nu a trecut în forma completă”, a declarat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

El a subliniat că Guvernul acceptă situaţia, dar se arată surprins de acest lucru, mai ales în condiţiile în care oricum ordonanţele pe care le-ar fi dat pe timpul verii ajungeau în Parlament.

Parlamentul a intrat deja în vacanţa de vară, urmând să îşi reia activitatea în luna septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.