Structurile locale de inspecţie sanitară vor fi readuse în coordonarea Inspecţiei Sanitare de Stat din Ministerul Sănătăţii, măsură care reprezintă o revenire la normalitate şi o reaşezare a controlului între priorităţile actuale şi care reduce presiunilor politice locale, informează MS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii 95/2006 prin care structurile locale de inspecţie sanitară vor fi readuse în coordonarea Inspecţiei Sanitare de Stat din Ministerul Sănătăţii (MS).

Măsura reprezintă o revenire la normalitate şi o reaşezare a controlului din sistemul sanitar între priorităţile actului guvernamental, susţine MS. Astfel, Executivul va asigura un control constant, eficient şi coordonat pentru siguranţa populaţiei şi respectarea normelor legale din domeniul sănătăţii, explică Ministerul Sănătăţii.

Potivit specialiştilor Ministerului Sănătăţii, efectul principal al acestei Ordonanţe este asigurarea independenţei inspectorilor, supuşi deseori la presiuni din partea mediului politic local. Dovada acestei presiuni o reprezintă rezultatele acţiunilor de control încrucişat, adică acele acţiuni care nu se desfăşoară în judeţul de reşedinţă, potrivit MS.

În cadrul controalelor încrucişate, inspectorii au aplicat măsuri proporţionale cu gravitatea deficienţelor identificate şi în concordanţă cu situaţiile reale. Alte controale, în aceleaşi unităţi, dar efectuate în judeţul de reşedinţă au arătat alte rezultate.

"Rolul Inspecţiei Sanitare este crucial în multe domenii: produse biocide, apă potabilă, furnizori de servicii medicale, unităţi de învăţământ, precum şi alte produse şi activităţi asupra sănătăţii populaţiei. Mai mult, pe domeniile de răspundere, Inspecţia Sanitară raportează la Comisia Europeană rezultatele acţiunilor de control şi evaluarea riscurilor la adresa sănătăţii populaţiei" precizează MS.

Prin Ordonanţa adoptată, Guvernul elimină reglementările contradictorii privind responsabilităţile inspectorilor sanitari şi posibilitatea de a îngrădi activitatea acestora, mai susţine Ministerul Sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.