Creştinii şi Biserica Romano-Catolică ar trebui să ceară iertare homosexualilor pentru modul în care i-a tratat, a declarat duminică Papa Francisc, la întoarcerea dintr-o vizită din Armenia, relatează Reuters, care precizează că Suveranul Pontif şi-a exprimat şi speranţa ca UE va putea fi “restartată” după ieşirea Marii Britanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a precizat că Biserica ar trebui să îşi ceară iertare şi pentru modul în care a tratat femeile, pentru că a ignorat exploatarea copiilor prin muncă şi pentru că “a binecuvântat atât de multe arme” în trecut.

“Cred că Biserica nu trebuie să îşi ceară scuze numai (…) unui homosexual pe care l-a insultat, ci trebuie să le ceară scuze şi celor săraci, şi femeilor care au fost exploatate, copiilor care au fost exploataţi prin muncă. Trebuie să îşi ceară scuze pentru că a binecuvântat atât de multe arme”, a spus Suveranul Pontif.

Într-o discuţie liberă cu jurnaliştii, ce a durat o oră, Francisc a fost întrebat dacă este de acord cu declaraţiile recente ale unui cardinal german, potrivit căruia Biserica trebuie să le ceară scuze homosexualilor.

Papa a părut trist atunci când reporterul a întrebat dacă nevoia formulării de scuze a devenit  şi mai stringentă după masacrul din clubul Pulse din Orlando, soldat cu 49 de morţi.

Suveranul Pontif a amintit că Biserica învaţă că homosexualii “nu trebuie discriminaţi”. Ei trebuie respectaţi, însoţiti din punct de vedere pastoral”, a adăugat el.

Potrivit Bisericii Catolice, tendinţele homosexuale nu sunt un păcat, dar actele da, iar homosexualii ar trebui să încerce să fie caşti.

“Noi, creştinii, trebuie să ne cerem scuze pentru atât de multe lucruri, nu numai pentru aceasta (modul în care au fost trataţi homosexualii – n.r.), dar trebuie să ne cerem şi iertare, nu doar scuze! Iertare! Este un cuvânt pe care îl uităm atât de des!”, a adăugat el.

“Există tradiţii în unele ţări, în unele culturi, care au o mentalitate diferită în legătură cu aceste chestiuni” şi există unele “manifestaţii (gay – n.r.) care sunt prea ofensatoare pentru unii”, a subliniat liderul Bisericii Catolice.

Francisc a fost salutat de mulţi membri ai comunităţii gay ca cel mai tolerant Papă la adresa lor din istoria recentă. Pe de altă parte, mulţi catolici conservatori l-au criticat pentru că a făcut declaraţii ambigue în legătură cu moralitatea sexuală.

În aceeaşi discuţie, Papa şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va reuşi să îşi ofere o altă formă după decizia Marii Britanii de a ieşi. “Ceva nu funcţionează la o uniune masivă (…), dar să încercăm să restartăm lucrurile, să recreăm”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.