Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România lansează a patra ediţie a campaniei "Un viitor fără pată”, printr-un program gratuit de screening pentru depistarea precoce a bolilor oncologice de piele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul acţiunii care are loc în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Şincai), bucureştenii îşi pot testa gratuit aluniţele, în fiecare zi, în până pe 27 iunie, între orele 10.00 şi 19.00. Testările se desfăşoară într-o Unitate Mobilă de Dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generaţie, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.

Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor faţă de expunerea la soare este îngrijorător: deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, nouă din 10 români au declarat că nu au fost la un control dermatologic, în ultimul an, potrivit unui studiu efectuat la comanda FABC, în anul 2015.

Un procent semnificativ de tineri între 18 şi 30 de ani participanţi la studiu au declarat că nu obişnuiesc să îşi verifice aluniţele de pe corp, iar un procent la fel de ridicat - 73 la sută - a fost înregistrat şi la categoria de vârstă de peste 30 de ani.

"Datele oficiale privind incidenţa melanomului arată că, în lipsa unor programe naţionale ample şi constante de prevenţie şi screening, frecvenţa bolii creşte. Anul acesta, mesajul nostru principal către populaţie este: mergeţi şi verificaţi-vă aluniţele! Pentru a facilita accesul la screening şi testare, am venit mai aproape de populaţie, într-un cadru prietenos, în parc. Melanomul este o boală extrem de agresivă, dar care, depistată la timp şi tratată atunci când este în stadii incipiente, poate fi vindecată. Câteva minute dedicate screeningului chiar vă pot salva viaţa”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Aluniţele, mărite de 70-120 de ori la dermatoscop

Dacă este surprins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporţie de 98 la sută, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia - o investigaţia non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori - până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.

Unitatea Mobilă de Dermatoascopie disponibilă în Parcul Tineretului este echipată cu un dermatoscop digital de ultimă generaţie - una dintre cele mai avansate tehnologii de investigare a pielii. Aparatul permite atât examinarea periodică a aluniţelor, cât şi documentarea şi analizarea a zeci de alte afecţiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a aluniţelor, cu observarea evoluţiei în timp.

"Screening-ul pentru cancer de piele începe acasă, prin propria examinare a pielii. Atunci când analizăm o aluniţă, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste şase milimetri şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta. După autoexaminare, screeningul continuă în cabinetul medicului de familie sau la dermatolog. Nu trebuie uitată nici componenta de prevenţie: putem ţine sub control expunerea la radiaţiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu ţesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecţie solară cu indice SPF de cel puţin 15 şi prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecţie UV, a pălăriilor cu boruri largi”, a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, medic primar dermatolog.

 

Pielea deschisă la culoare şi istoricul de arsuri solare, factori de risc

Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru  2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.  În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani  - de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanoma. Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcţie de factorii genetici, de mediu şi care ţin de stilul de viaţă (piele sensibilă la soare: la persoanele cu pielea, ochii şi părul deschise la culoare; factori genetici: prezenţa a numeroase aluniţe, antecedente personale sau în familie de tumori cutanate; arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani; obiceiul bronzării artificiale, la solar).

Despre campania „Un vitor fără pată”

 „Un viitor fără pată!” a fost prima campanie de comunicare şi informare despre melanom în România iniţiată şi derulată de FABC - asociaţiile de bolnavi de cancer. Campania îşi propune informarea publicului, în special a tinerilor, conştientizarea pericolelor cancerului de piele şi creşterea vizibilităţii subiectului melanomului în mass-media. Mai multe informaţii despre campanie, puteţi găsi pe site-ul www.info-melanom.ro şi pe pagina de Facebook facebook.com/unviitorfarapata.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.