Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, au fost reţinuţi de procurorii DNA Oradea, pentru trafic de influenţă şi luare de mită pentru scoaterea la concurs a unui post de profesor universitar şi promovarea acestuia de către Camelia Dindelegan, cadru didactic în instituţia de învăţământ superior. Bungău şi Chipea sunt acuzaţi că au primit mită bijuterii de aur, o pereche de ghete, o icoană, un parfum şi o cravată, de la Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, preot în Oradea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea i-au reţinut marţi pe Constantin Bungău, Floare Chipea, Camelia Dindelegan şi soţul acesteia, Vasile Marian Dindelegan, cei patru fiind duşi miercuri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Constantin Bungău şi Floare Chipea sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită, Camelia Maria Dindelegan este cercetată pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi şase infracţiuni de dare de mită, iar Vasile Marian Dindelegan a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă şi şase fapte de complicitate la dare de mită.

Potrivit procurorilor, Floare Chipea, în calitate de decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, în perioadele iunie – august 2015, respectiv în luna ianuarie 2016, a primit de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul lui Vasile Dindelegan, foloase în valoare totală de 8.640 de lei, constând în plata unor materiale şi a manoperei lucrărilor de renovare la locuinţa familiei decanului, bijuterii din aur şi o pereche de ghete.

“Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea Floare că îşi va exercita influenţa asupra directorului departamentului de psihologie, a consiliului facultăţii, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor univeritar, să fie avizată comisa de concurs şi să fie validat concursul. Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o priveşte, va acţiona astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administraţie şi apoi ea, în calitate de preşedinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar”, au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Rectorul Constantin Bungău este acuzat că a primit, în 8 decembrie 2015 şi 19 ianuarie 2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soţului acesteia, foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc şi o cravată bărbătească, susţin procurorii.

“Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că îşi va trafica influenţa asupra decanului Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Chipea Floare, a directorului departamentului de psihologie şi a altor persoane abilitate, astfel încît postul didadctic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfăşoare fără incidente, cât şi în legătură cu atribuţiile sale de serviciu în calitate de rector al Universităţii din Oradea, respectiv, să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menţionat de către Consiliul de Administraţie sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post şi să îi acorde titlului didactic de profesor universitar”, au arătat procurorii în ordonanţă.

Anchetatorii au mai stabilit că, în 10 decembrie 2015 şi în perioada 26- 27 ianuarie 2016,Camelia Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane mai multe foloase, astfel încât aceştia să participe la comisia de concurs, să întocmească referate de apreciere şi să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de preşedintele comisiei.

“Foloasele destinate rectorului, decanului şi o parte dintre foloasele destinate membrilor ai comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obţinerii avizelor şi a aprobărilor necesare şi a desfăşurării în bune condiţii a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan Camelia Maria cu ajutorul soţului său Dindelegan Vasile Marin”, susţin procurorii.

În 30 martie, procurorii DNA au făcut percheziţii la Universitatea din Oradea şi la locuinţele mai multor persoane. Surse judiciare arătau atunci că procurorii au verificat şi sigilat biroul rectorului Constantin Bungău, de unde au ridicat documente. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.