Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, solicită parlamentarilor să adopte săptămâna viitoare proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 171/2010 privind regimul contravenţiilor silvice, atrăgând atenţia că, fără aceste modificări, Gărzile Forestiere nu au mijloacele necesare pentru a interveni în scopul protejării pădurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Mediului arată, într-o scrisoare deschisă transmisă Camerei Deputaţilor, că de când a preluat mandatul, una dintre priorităţi a vizat pădurile, iar o modalitate pe care a considerat-o eficientă este operaţionalizarea şi eficientizarea activităţii Gărzilor Forestiere, al căror atribut este asigurarea aplicării regimului silvic şi regimul cinegetic la nivel naţional.

"Se ştie că orice structură de autoritate are nevoie de instrumentele legale pentru a-şi atinge scopul. Un asemenea instrument este şi Legea 171/2010 privind regimul contravenţiilor silvice care, de la momentul intrării ei în vigoare şi până în anul 2014, s-a constatat că nu asigură eficienţa necesară ca instrument pentru autoritatea Statului. Ca urmare, a fost iniţiat proiectul de lege (PL-x 162/2014) pentru modificarea şi completarea Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea  contravenţiilor silvice, care în prezent este în etapa finală de dezbatere parlamentară. Prin acest proiect de lege modificare a Legii 171/2010 se aduc completările necesare  ca să se asigure eficienţa instrumentului legal care este folosit de autoritatea Statului”, se arată în scrisoarea deschisă.

Ministrul spune că în ultimele luni acest proiect a fost dezbătut în Parlament, s-au adus amendamente care l-au îmbunătăţit, au fost şi puncte de vedere care au susţinut că actul normativ ar avea articole neaplicabile, iar în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi servicii din Camera Deputaţilor a fost votat în unanimitate.

"Vă facem cunoscut faptul că, fără modificările prevăzute în acest proiect de lege, Gărzile Forestiere nu dispun de instrumentul eficient de acţiune în multe din cazurile în care trebuie să intervină în scopul protejării pădurilor. Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim sancţionatoriu mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor”, precizează Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul atrage atenţia şi asupra faptului că modificările propuse instituie sancţiuni proporţionale şi disuasive impuse de regulamentele europene prin care se reglementează principiul prudenţei la introducerea în piaţa comunitară de lemn, respectiv regimul de licenţe FLEGT în vederea asigurării trasabilităţii lemnului.

"Dacă instituirea acestor sancţiuni nu este aprobată, este ameninţată eficienţa celor două Regulamente europene şi, ca urmare, există un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României, acţiunile preliminare în acest sens fiind deja iniţiate din anul 2015. Avem convingerea că procesul de eficientizare a activităţii Gărzilor, intensificat în ultimele luni, poate fi compromis dacă acest proiect de lege nu va fi adoptat înainte de vacanţa parlamentară. (...) Fac un apel la buna dumneavoastră credinţă şi vă rog să finalizaţi procedura”, a mai scris ministrul Mediului în scrisoarea deschisă transmisă Camerei Deputaţilor.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.