Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, despre situaţia Operei Naţionale Bucureşti şi a afirmat că directorul interimar al instituţiei, Beatrice Rancea, trebuie lăsat să îşi clarifice situaţia, dar şi că managerul îşi doreşte o colaborare cu Alina Cojocaru şi Johann Kobborg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre misiunea directorului interimar Beatrice Rancea, ministrul Culturii a spus: "Eu cred că trebuie lăsată să îşi clarifice situaţia.(...) Acolo se află un corp de control al prim-ministrului şi aşteptăm concluziile. Problemele de la ONB sunt complexe. Intenţia pe care o am este să nu reglăm ceva, din nou, prin cosmetizare".

”Cred că, acum, la Operă sunt probleme structurale reale şi grave, care trebuie abordate cu responsabilitate, dar şi cu conştiinţa că, dacă nu vor fi reglate acum, neglijarea sau negarea lor nu va duce la o rezolvare. De aici şi neînţelegerea. Prin întreaga mea carieră ar fi absurd să spun că nu doresc internaţionalizarea operei sau a oricărei instituţii de spectacole, de artă din România. Configuraţia în care s-a lucrat până acum la Operă este una imposibil de reprodus în imediat. Dacă problema se pune: eu voi reveni să colaborez cu Opera doar în condiţiile în care configuraţia asta este identică, din păcate, asta nu se poate reproduce”, a mai declarat Corina Şuteu.

Ea este de părere că un ministru are rolul de a regla problema reală, de natură legislativă, să nu ignore problemele şi să nu impună rezolvări.

”Avem două variante de atitudine: să ne prefacem că nu vedem ce s-a întâmplat, să vrem să anunţăm repede că lucrurile s-au rezolvat, sau să acceptăm că acolo trebuie să aşteptăm o analiză bazată pe detaliul riguros al situaţiei, să acordăm încredere managerului, că şi el doreşte acelaşi lucru, şi să luăm de acum într-o lună nişte decizii în aşa fel încât chestiunile grave să fie rezolvate”, a mai afirmat în acelaşi interviu Corina Şuteu.

Managerul interimar, adaugă Corina Şuteu, îşi doreşte o colaborare cu Alina Cojocaru şi Johann Kobborg, ”dar orice colaborare este obiectul unei negocieri”.

Şase artişti ai Operei Naţionale Bucureşti, printre care coregraful Johan Kobborg şi solistul de balet David Stanislaw Trzensimiech, sunt menţionaţi ca demisionari din instituţie, în contextul tensiunilor legate de rămânerea lui Johan Kobborg în funcţia de coordinator al compartimentului balet, potrivit unui răspuns oficial trimis, joi, de conducerea ONB agenţiei de presă News.ro.

Alina Cojocaru a menţionat în repetate rânduri că, în contextul actual, nu va mai urca pe scena bucureşteană.

Opera Naţională Bucureşti a pierdut oficial, numai din costurile biletelor pentru reprezentaţiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adaugă aproximativ 350.000 de euro, reprezentând cheltuielile pentru producţia spectacolelor anulate şi drepturi de reprezentare, potrivit unei estimări obţinute de agenţia de presă News.ro. Aproximativ 70.000 de euro au reprezentat pierderile pentru primele două reprezentaţii ”Giselle”, la care se adaugă costurile pentru alte două, anulate ulterior comunicării datelor financiare. Pentru toate aceste reprezentaţii anulate, Opera Naţională Bucureşti a anunţat returnarea banilor obţinuţi din vânzarea de bilete.

Interviul integral acordat de ministrul Culturii, Corina Şuteu, agenţiei de presă News.ro va fi publicat în cursul zilei de vineri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.