Autorul atacului armat în masă de la Orlando a căutat recent posibile ţinte la Disney World, în Florida, în vederea comiterii unui atentat, potrivit unor surse apropiate anchetei, scrie revista americană People.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Omar Mateen i-a jurat credinţă lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul Statului Islamic, într-un mesaj postat pe Facebook, înainte să treacă la fapte, potrivit People.com.

Omar Mateen şi soţia sa Noor Zahi Salman au vizitat Walt Disney World în aprilie, potrivit acestei surse federale din domeniul aplicării legii. Salman le-a spus duminică autorităţilor federale că, recent, soţul ei "căuta posibile ţinte la Downtown Disney şi (clubul de noapte) Pulse în vederea unor atacuri".

Spre deosebire de cele patru parcuri tematice Disney World, la Downtown Disney, redenumit recent Disney Springs, nu se efectuează controale de securitate la intrare.

Detectoare de metale au fost instalate la Magic Kingdom, Hollywood Studios, Animal Kingdom şi Epcot începând din 2015, iar vizitatori sunt selectaţi la întâmplare în vederea unor percheziţii corporale.

Contactaţi de People, reprezentanţi Walt Disney World, nu au răspuns pentru a comenta cu privire la aceste informaţii.

În pofida faptului că a fost anchetat de FBI - în două rânduri - înainte de tragedia de duminică, şi anume în 2013 şi 2014, Mateen a cumpărat o puşcă de asalt de tip AR-15 şi un Sig Sauer RMCX pe 4 iunie - cu doar o săptămână înainte de atac, potrivit acestei surse.

Atacatorul avea de asemenea un Glock, modelul 17, de nouă milimetri, şi un Smith and Wesson de calibrul .38.

Mateen a căutat luna trecută, pe unul dintre conturile de Facebook pe care le opera, sediile FBI şi departamentelor locale de poliţie. El a căutat, de asemenea, informaţii despre atacatorii de la San Bernadino şi un poligon de tir local.

Duminică, înainte de masacru, el i-a jurat credinţă liderului grupării jihadiste Statul Islamic Abu Bakr al-Baghdadi. "Fie ca Allah să mă primească", a scris Mateen în acest mesaj.

Potrivit poliţiei, Mateen a dechis focul imediat după ora locală 2.00 (9.00, ora României) în Pulse, un club gay din centrul oraşului Orlando. Un ofiţer care lucrează la club, dar care se afla în afara programului, a răspuns atacului şi "s-a angajat într-un schimb de focuri cu suspectul", după care suspectul a intrat înapoi în club, declara duminică dimineaţa, într-o conferinţă de presă, şeful poliţiei din Orlando John Mina.

Atacatorul a ţinut mai multe persoane ostatice timp de mai multe ore. La ora locală 5.00 (12.00, ora României), poliţia a intrat să salveze ostaticii. Alte focuri au urmat, iar forţele de ordine au folosit explozivi în încercarea de a-i distrage atenţia suspectului. În final, Mateen a fost împuşcat şi omorât.

Atacatorul a sunat la 911 la aproximativ o jumătate de oră după ce a deschis focul în club, a declarat pentru People un oficial federal în domeniul aplicării legii. În acest apel, el anunţă că atacă clubul şi afirmă că este înarmat şi are explozivi asupra sa, o revendicare pe care autorităţile nu au confirmat-o şi pe care o "explorează în continuare", potrivit acestui oficial.

"Operatorul 911 (...) l-a sunat înapoi pe atactor, iar atunci a jurat (Mateen) credinţă (liderului Statului Islamic) Abu Bakr al-Baghdadi", a declarat pentru People oficialul federal. Atacatorul "i-a menţionat, de asemenea, pe fraţii Ţarnaev", autorii dublului atac cu bombă de la Boston, în 2013, a adăugat el.

Statul Islamic a revendicat atacul duminică printr-o agenţie de presă care are legături cu gruparea jihadistă, iar luni pe postul său de radio oficial.

"Agenţi din Afganistan analizează legăturile atacatorului" în această ţară, a declarat pentru People o sursă FBI la curent cu ancheta. "Are familie acolo. Asta nu înseamnă că familia sa are legătură cu atacul. Acesta este cursul normal al unei astfel de anchete. Punem întrebări", a adăugat această sursă.

"Statul Islamic a îndemnat la (comiterea unor) atacuri împotriva Occidentului în timpul Ramadanului", a mai spus această sursă, care a adăugat că. "după (atacul armat de la) San Bernardino suntem foarte atenţi la cea ce se întâmplă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.