În Uniunea Europeană au început discuţii pentru un nou model de piaţă a energiei, iar România trebuie să fie pregătită cu o viziune proprie, în condiţiile în care este cel mai mare furnizor de energie din regiune, şi să beneficieze de noul cadru european, a declarat marţi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Energiei a participat, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor din domeniul energiei din Uniunea Europeană, în care s-au purtat discuţii despre viitorul pieţei energetice. 

"Există o discuţie cu privire la modul cum vor fi tratate acordurile interguvernamentale privind aprovizionarea cu gaze naturale. Există încă discuţii cu privire la modul de orientare, pentru a defini cadrul unui nou model de piaţă în sectorul energiei electrice", a spus Grigorescu.

Ministrul a avertizat că România are nevoie de dezbateri în sectorul energetic despre aceste schimbări la nivel european.

"Suntem la începutul acestor discuţii despre noi modele de piaţă, iar noi suntem furnizori de energie şi de stabilitate în regiune", a menţionat Grigorescu.

Oficialul a făcut referire la tendinţa de cuplare a pieţelor energetice, care va continua, iar jucătorii din energia românească trebuie să se pregătească, pentru că evoluţia presupune atât provocări, cât şi oportunităţi.

"Se simte nevoia unei îmbunătăţiri, avem unul dintre cele mai puternice şi mai reziliente sisteme energetice din regiune. Ar fi păcat să nu putem fi un contributor net. Motivaţia pentru a participa la acest exerciţiu este că şi noi ar trebui să ne dorim ca România să fie un beneficiar de securitate energetică crescută", a afirmat Grigorescu.

Totuşi, ministrul a menţionat că în piaţa energetică din regiune este nevoie şi de implicarea Uniunii Europene, însă România trebuie să aibă o viziune regională clară.

"Nu cred că autarhia ar fi soluţia. Avem şi noi nevoie de o abordare la nivel regional a conceptului de securitate energetică", a mai spus ministrul Energiei. 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.