Miron Panaitescu, fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost adus la DNA, joi, cu o dubă, din Penitenciarul Rahova. La DNA a venit şi Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Condrea. Directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, este şi ea audiată de procurorii DNA, într-un dosar care vizează fapte de corupţie legate de contracte pentru dezinfectanţi încheiate de societate cu mai multe spitale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miron Panaitescu, fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost adus la DNA, joi, cu o dubă, din Penitenciarul Rahova. La DNA a venit şi Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Condrea. Directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, este şi ea audiată de procurorii DNA, într-un dosar care vizează fapte de corupţie legate de contracte pentru dezinfectanţi încheiate de societate cu mai multe spitale. 

Maşina cu care Miron Panaitescu a fost adus de la Penitenciarul Rahova a ajus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.45.

La scurt timp după ce a fost adus Panaitescu, la DNA a venit şi Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Dan Condrea. Ulterior, la DNA a ajuns şi fratele acesteia, Radu Ochinciuc. 

FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei
FOTO: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Şi directorul firmei Hexi Pharma, Flori Dinu, este audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citată de procurori într-un dosar care vizează fapte de corupţie legate de contracte pentru dezinfectanţi încheiate de societate cu mai multe spitale. Flori Dinu este în arest la domiciliu, măsură luată în dosarul în care Parchetul instanţei supreme o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Miron Panaitescu a fost administrator la una dintre firmele din grupul Hexi Pharma, respectiv Hexi Med SRL.

În decembrie 2015, Panaitescu a fost condamnat definitiv la doi ani şi nouă luni de închisoare pentru ucidere din culpă, “în variantă agravată şi în stare de pluralitate intermediară”, victima fiind Natalia Panaitescu. Acesta mai avea, la data condamnării, de executat trei ani şi trei luni dintr-o pedeapsă de 11 ani de închisoare, primită într-un alt dosar, astfel că cele două pedepse au fost contopite, Curtea de Apel Bucureşti dispunând ca Panaitescu să execute trei ani şi trei luni de închisoare.

Flori Dinu este în arest la domiciliu din 28 mai, măsură dispusă de Judecătoria Sectorului 5, în dosarul în care procurorii Parchetului Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii PICCJ au stabilit prejudiciul la peste 28 de milioane de lei, aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate în baza contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între Hexi Pharma şi numeroase unităţi sanitare.

"Inculpata Dinu Flori, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele", potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fosta soţie a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, declara, cu o zi înainte de reţinerea lui Flori Dinu, că patronul Hexi Pharma avea în calculatorul său de la sediul firmei liste cu sumele date unor medici, directori de spitale şi oameni politici care au sprijinit afacerile societăţii, inclusiv “liste pe partide”, precizând că are şi ea copii ale acestor liste, cu date până în decembrie 2008.

“În calculatorul din Goga, pe care am apucat să-l percheziţionez cinci minute până să mă ia la bătaie angajaţii domnului Condrea, era în calculatorul lui personal din Goga. Erau listele la el şi la Dinu Flori. Nominal şi nu numai nominal. Erau nişte liste pe partide. Adică fiecare director de spital aparţinea de PSD, de PNL, şi cu sume. Eu deţin backup-uri până la 2008, decembrie. Am intrat atunci în apartament, cu riscul să mă împuşte pentru că ştiam că are pistol şi am făcut ultimul set de backup-uri”, a spus fosta soţie a lui Condrea.

Laura Georgescu a mai spus că dosarele de fonduri europene pentru Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de Elena Udrea.

”Acele dosare aprobate cu sute de mii de euro de fonduri europene pentru firma lui Dan Condrea erau contrasemnate de Elena Udrea. Ea era ministru la acea vreme!”, a spus Laura Georgescu, la Antena 3.

Elena Udrea a declarat, vineri, că fosta soţie a lui Dan Condrea ar trebui să prezinte dovada că dosarele prin care s-ar fi alocat sute de mii de euro din fonduri europene pentru firma Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. 

Potrivit jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, care au dezvăluit şi că în spitale au ajuns de la Hexi Pharma dezinfectanţi diluaţi, Miron Panaitescu, condamnat la 11 ani de închisoare pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă, s-a ocupat de afacerile pe bani europeni ale lui Dan Condrea.

Pe 29 şi 30 iunie 1999, împreună cu doi complici, dintre care unul şi-a creat o identitate falsă, Miron Panaitescu „a folosit sistemul informatic al tranzacţiilor de valori”, după cum a constatat instanţa. După fraudă, Panaitescu şi complicii lui au scos două milioane de dolari prin diverse societăţi comerciale.

Miron Panaitescu, fost coleg de Medicină cu Condrea, a fost condamnat definitiv în 2003, la 11 ani de închisoare şi eliberat condiţionat pe 24 aprilie 2007. După ce a fost eliberat condiţionat, s-a ocupat de o parte a afacerii lui Condrea. Panaitescu a avut în grijă aplicaţiile pe fonduri europene, de unde au venit utilajele pentru clinica Hexi Med, unde el a figurat ca director.

În 2011, Miron Panaitescu a adormit la volan, a căzut cu maşina de pe un pod şi soţia sa, din Republica Moldova, a murit. Panaitescu a fost condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare pentru ucidere din culpă, pedeapsă care s-a contopit cu cea rămasă de executat din primul dosar, respective trei ani şi trei luni de închisoare. În 18 decembrie 2015, când era director la Hexi Med, Panaitescu a fost din nou încarcerat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.