Peste 30 de artişti, sportivi şi jurnalişti, între care Dan Bitman, Anca Ţurcaşiu şi Leonard Doroftei, şi-au vândut fotografii din copilărie, alături de alte instantanee, recente, într-o licitaţie care a avut loc, marţi seara, la Bonton Palace din Bucureşti, în beneficiul copiilor născuţi prematur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma licitaţiei, organizată de Asociaţia Povestaşii în cadrul campaniei ”Cuiburi pentru viaţă”, s-au strâns 77.600 de lei în sprijinul Asociaţiei Unu şi Unu, care va dona unor maternităţi ”cuiburi”, pentru a le acorda nou-născuţilor mai mult confort şi mai multă căldură în incubatoare. Pe lângă ”cuiburi”, asociaţia va dona mănuşi şi botoşei, dar şi jucării care pot fi sterilizate şi aşezate în incubatoare.

Acestei campanii i s-au alăturat 34 de personalităţi, care apar în tablouri alcătuite din două fotografii, una recentă, în care sunt surprinşi alături de o jucărie, şi una din copilărie. Printre participanţi se numără artiştii: Anca Ţurcaşiu, Andreea Vasile, Bogdan Dumitrache, Rodica Lazăr, Alina Gheorghe, Tily Niculae, Marius Florea Vizante, Dan Bitman, Călin Goia, Dan Teodorescu, Dorian Popa şi Delia Matache.

Lista participanţilor la campanie este completată de: Carmen Brumă, Carmen Moise, Leonard Doroftei, Dan Negru, Adelin Petrişor, Octavia Geamănu, Anca Lungu, Oana Zanfir, Ela Crăciun, Iuliana Tudor, Mircea Badea, Andrei Năstase, Sabina Iosub, Adrian Mănuţiu, Carmen Avram, Adrian Ursu, lingvistul Ana Iorga, istoricul Filip Iorga, Adina Halas, Andreea Berecleanu şi designerii Veronica Zaharia şi Laura Olaru.

”Mulţi dintre ei şi-au păstrat jucăriile din copilărie. Acesta a fost şi primul apel al campaniei, să venim cu jucăria veche. Mulţi dintre ei au fost păstrăcioşi, dar au mai fost şi unii stricăcioşi sau prea darnici, şi atunci au rămas fără ele. Pe unele am reuşit să le completăm noi, le-am cumpărat de la licitaţii, am făcut rost de jucăria care apărea în poza originală. N-am reuşit la toată lumea, ca urmare unele sunt doar poza veche lângă poza nouă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Povestaşii, jurnalistul Adrian Ursu, pentru News.ro, menţionând că Maternitatea Bucur va fi prima care va beneficia de donaţii.

Adrian Ursu a mai spus că speră să organizeze, în cadrul campaniei, şi o caravană şi să ducă astfel de jucărrii în mai multe maternităţi din ţară.

”Nu în ultimul rând, sper ca peste doi-trei ani, să avem astfel de poze, cu copilaşul care era cu jucăria din incubator şi, când va fi mare, când va fi sănătos şi puternic, la trei-patru ani”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Povestaşii, care apare în poza recentă alături de două maşini de jucărie pe care le-a păstrat din copilărie.

”Am început prin a spune poveşti, şi tot spunând aşa poveşti, am descoperim că dacă spui povestea cum trebuie, poţi să îi schimbi sfârşitul, şi dintr-un sfârşit trist să ai un happy end. Şi atunci ne-am gândit că dacă noi, toţi povestaşii, ne-am aduna şi am spune fiecare câte o poveste, poate că împreună am reuşi să schimbăm soarta unor copii care nu arată bine atunci când vin pe lume, care, în condiţiile din România, au şanse şi mai puţine decât în altă ţară”, a declarat Carmen Avram, vicepreşedinte al Asociaţiei Povestaşii, al cărei tablou, în care apare alături de o măsuţă din copilărie, a fost adjudecat cu 3.000 de lei.

Diana Gămulescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Unu şi Unu, a declarat, pentru News.ro, că noua campanie, ”Cuiburi pentr viaţă”, este o continuare a proiectului ”Fire de dragoste”, început în urmă cu doi ani, prin care au fost donate ”cuiburi” către 11 maternităţi.

”Cei de la Povestaşii ne-au oferit această oportunitate extraordinară de a continua şi de a transmite mesajul că aceste cuiburi chiar au un rol semnificativ, chiar dacă par un detaliu. Ne dorim să ducem proiectul mai departe şi să oferim şi altor prematuri căldură, protecţie, confort, pentru că, pe lângă nevoia aceasta fizică, au şi un rol terapeutic, iar aceste păpuşele fac parte dintr-un fel de echipament medical. După sterilizare ele pot fi atinse de către mamă, se impregnează mirosul acesteia şi se introduc în incubator, astfel încât legătura dintre mamă şi copil să nu se piardă”, a explicat ea.

Licitaţia a fost condusă de Gianina Corondan şi s-a desfăşurat şi pe Facebook. În ciuda unor intervenţii ale unor utilizatori ai reţelei de socializare, toate tablourile au fost adjudecate de persoanele prezente în sală, cu valori cuprinse între 300 şi 7.300 de lei. Preţul de pornire a fost de 100 de lei, iar pasul a fost stabilit la aceeaşi sumă.

La licitaţie au participat oameni de afaceri, reprezentanţi ai companiilor Carrefour, Cris-Tim şi Medlife, precum şi protagonişti ai tablourilor vândute, precum Adrian Ursu, Carmen Avram, Adelin Petrişor şi Adrian Mănuţiu.

Între tablourile adjudecate de Adrian Ursu se numără cel al lui Adelin Petrişor, cu 3.500 de lei, şi cel al lui Dorian Popa, cu 500 de lei. Carmen Avram a câştigat tabloul Călin Goia, cu 1.500 de lei, iar Adelin Petrişor pe cel al Alinei Grigore, cu 700 de lei. 

De departe cel mai valoros tablou din licitaţie, adjudecat de Cristina Timiş, soţia preşedintelui Cris-Tim, Radu Timiş, cu 7.300 de lei, s-a dovedit a fi cel al lui Mircea Badea, care este surprins cu un pistol de jucărie în ambele fotografii. Cristina şi Radu Timiş au câştigat mai multe tablouri, de până la 4.000 de lei. ”Nu am nici cea mai vagă idee de ce m-am alăturat campaniei. Mi-a zis Ursu doar atât: trebuie să faci o poză. El a vorbit cu ai mei, a făcut rost de o poză de când eram mic. Eu nu am ştiut nimic din toate astea, el a făcut foarte bine că nu mi-a spus, pentru că eu nu aş fi făcut nimic din toate astea. Nu am nervi de aşa ceva. Aşa că el mi-a spus, într-o zi: «Vine un băiat la tine cu un obiect, faci poză cu el». Nici nu l-am întrebat de ce şi am spus: «Bine». Şi apoi m-a întrebat: «Mai ţii minte că ai făcut o poză?». Şi i-am zis: «Nu»”, a declarat Mircea Badea, pentru News.ro.

Prezentă la eveniment, Anca Ţurcaşiu, al cărei album a fost adjudecat pentru 1.000 de lei, a spus, pentru News.ro, că obişnuieşte să se alăture oricărei campanii care o emoţionează. Ea a adăugat că îşi aduce aminte ziua în care a făcut poza cu păpuşa din tablou, la vârsta de trei ani şi jumătate, care, de altfel, apare şi în fotografia recentă.

”Ţin minte ziua în care ammers cu bunica mea să fac această fotografie. Sunt foarte legată de anii aceia de copilărie. M-au crescut bunicii. Mi-au arătat toată iubirea Pământului. Le port aşa, o iubire foarte pregnantă. Parcă sunt cu mine mereu”, a spus Anca Ţurcaşiu.

Tily Nicolae, ambasador al Asociaţiei Unu şi Unu, al cărei tablou a fost cumpărat cu 1.700 de lei, a declarat, pentru News.ro, că ea însăşi a fost născută prematur şi că a observat, mergând în spitale, că supravieţuirea bebeluşilor internaţi este ”o loterie”.

”Am fost un copil născut prematur, care a avut şansa la viaţă. Am văzut ce înseamnă, mergând în spitale alături de asociaţie, câtă loterie este pentru un bebeluş născut prematur, fiindcă avem medici, dar, din păcate, nu avem tot ceea ce ne trebuie din punct de vedere logistic. Nu avem aparatură suficientă, nu avem cadre medicale. Un bebeluş necesită atenţie 24 din 24 de ore. Lor li se pierde respiraţia, trebuie să fii acolo pentru oxigenare, ca să nu mai zic de infecţii, de alte lucruri”, a spus actriţa, care apare în cele două imagini alături de aceeaşi păpuşă.

Licitaţia s-a încheiat după aproximativ două ore, în jurul orei 22:00, şi a fost urmată de un recital susţinut de cântăreţul Mihai Constantinescu, care a interpretat melodii precum ”Iubiţi-ne că sîntem flori” şi ”Păpuşa”.

Participanţii la licitaţie vor primi tablourile semnate de protagonişti, precum şi diplome din partea organizatorilor. Câţiva protagonişti au fost dispuşi să ofere şi jucăriile cu care au fost fotografiaţi.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.