Numărul copiiilor din România care frecventează şcoala este de 3,64 milioane, adică 72,2% din totalul celor care au împlinit vârsta şcolară, în timp ce 27,8% dintre copiii români nu frecventează şcoala, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), în ajunul Zilei Internaţionale a Copilului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata de părăsire timpurie a şcolii rămâne în România la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa, în special în mediul rural.

Din cauza acţiunilor insuficiente de stimulare a frecventării şcolii, copiii săraci au mari dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la educaţie, potrivit unui raport al Comisiei Europene, publicat recent.

Astfel, în România, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 18,1 % în 2014, cu aproape şapte puncte procentuale peste media de la nivelul UE şi obiectivul naţional din cadrul Strategiei Europa 2020.

La 1 ianuarie 2016, numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 3,98 milioane, în scădere cu 23,4 mii comparativ cu anul anterior, potrivit datelor INS.

Mai mult de atât, numărul tinerilor cu vârsta mai mică de 18 ani scade şi ca pondere din totalul populaţiei, până la 17,9%, o tendinţă care are ca efect îmbătrânirea rapidă a populaţiei.

La începutul anului şcolar 2015/2016, populaţia şcolară era de 3,64 milioane de copii, care frecventau 7.108 de unităţi şcolare, unde predau 237.443 cadre didactice.

Din totalul populaţiei şcolare, numărul copiilor din creşe şi grădiniţe era de 553.553, al elevilor din clasele primare şi gimnaziale de 1,7 milioane, iar al celor din învăţământul liceal de 673.615.

Din numărul total de elevi înscrişi la începutul anului şcolar 2015/2016, 2,5 milioane frecventau şcoala la forma de învăţământ de zi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.