Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Ordonanţa 18/2016, prin care guvernul a modificat Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În textul ordonanţei, punctele 31 şi 49 din articolul II modifică articolele 153 alineatul 1 şi 223 alineatul 2 din Codul de Procedură Penală, iar prin aceste modificări afectează grav drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la viaţă privată şi libertatea individuală, drepturi garantate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului", se arată într-un comunicat al APADOR-CH, remis vineri agenţiei News.ro. 

Asociaţia susţine că, prin modificarea articolului 153 din Codul de Procedură Penală, Guvernul a eliminat filtrul judecătorului din situaţia în care un procuror cere unei bănci date despre conturile unei persoane, anulând astfel o garanţie a respectării dreptului la viaţă privată.

Totodată, prin modificarea articolului 223, Guvernul a adăugat noi infracţiuni pentru care se poate dispune arestarea preventivă, modificare ce nu se poate face, constituţional, decât printr-o lege adoptată de parlament, precizează asociaţia.

"APADOR-CH a atras atenţia Guvernului privind modul netransparent şi lipsit de loialitate în care a fost adoptată Ordonanţa 18/2016, dar fără succes. Sesizarea Avocatului Poporului este singura cale pe care societatea civilă o are la dispoziţie pentru a atrage atenţia asupra neconstituţionalităţii unui act legislativ", se mai arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.