Preşedintele Klaus Iohannis, ce a efectuat miercuri o vizită de stat în Lituania, a discutat cu oficialii din ţara gazdă despre posibilitatea colaborării bilaterale în domeniul securităţii energetice şi a tehnologiilor înalte, inclusiv prin implicarea Lituaniei în proiectul ştiinţific de la Măgurele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După primirea de către preşedintele Dalia Grybauskaitė, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul lituanian Algirdas Butkevičius şi cu preşedintele Parlamentului, Loreta Graužinienė.

”La întrevederea cu rim-ministrul lituanian a fost convenită intensificarea dimensiunii economice a cooperării prin stimularea în continuare a schimburilor comerciale - care au crescut anul trecut cu 15% faţă de anul precedent. De asemenea, a fost convenită întărirea cooperării în domeniul securităţii energetice, preşedintele României prezentând experienţa ţării noastre în domeniul interconectărilor cu statele vecine şi al dezvoltării resurselor din platoul continental al Mării Negre. A fost discutată în context şi experienţa lituaniană în domeniul construirii de terminale LNG. A fost totodată agreată stimularea cooperării în domeniul noilor tehnologii şi al educaţiei, unde există deja contacte substanţiale la nivel universitar”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, cele două ţări îşi propun relansarea Parteneriatului Estic, Klaus Iohannis prezentând sprijinul pe care România îl acordă Moldovei pentru apropierea de Uniunea Europeană. De asemenea, Lituania şi România susţin menţinerea sancţiunilor UE până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk privind stabilizarea situaţiei din Ucraina.

”Evaluările din cadrul discuţiilor preşedintelui Klaus Iohannis cu înalţii oficiali lituanieni au fost de asemenea convergente în privinţa unora dintre principalele provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte referendumul pentru menţinerea Marii Britanii în cadrul UE, preşedintele României a subliniat importanţa strategică a unui rezultat favorabil rămânerii în UE”, menţionează sursa citată.

Iohannis a vizitat şi Centrul de Tehnologie şi Inovaţie Sunrise Valley din Vilnius, fiind însoţit de către Nicolae-Victor Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi coordonatorul proiectului Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleară (ELI-NP).

”Cele două părţi au discutat aprofundat, în cadrul vizitei, despre strângerea cooperării bilaterale în domeniu prin implicarea viitoare a Lituaniei în proiectul ştiinţific de la Măgurele pe componenta cercetare-dezvoltare”, precizează Administraţia Prezidenţială.

La finalul vizitei, Iohannis  a mers la Memorialul Victimelor din 13 ianuarie 1991 şi a depus o coroană de flori la Monumentul „Memorialul Celor Căzuţi în Lupta pentru Independenţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.