Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public, ce are ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate, urmând ca impactul bugetar al majorărilor să fie de 2,296 miliarde de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Proiectul de ordonanţă de urgenţă urmăreşte rezolvarea disfuncţionalităţilor de încadrare pentru toate familiile ocupaţionale, corectarea pe orizontală şi verticală a structurii salariale în sănătate, creşterea echităţii salariale în administraţia publică centrală şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Sănătate şi Educaţie. Această opţiune rezolva încadrările (şi implicit remuneraţiile) diferite pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi cu aceleaşi atribuţii, în cadrul aceleiaşi unităţi şi reducerea diferenţelor salariale din administraţia publică centrală”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Efectele Ordonanţei de Urgenţă urmează să se producă din august 2016, când personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii şi care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiaşi instituţii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituţia respectivă.

”Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corecţiile aduse soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare”, precizează Guvernul.

Tot din august 2016, salariile de bază ale angajaţilor din administraţia publică centrală se stabilesc la 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. ”Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016”, precizează sursa citată.

Din ianuarie 2017, va fi introdus un sistem de premiere în funcţie de performanţe pentru personalul din Sănătate şi Educaţie.

”Impactul bugetar al proiectul de Ordonanţă de Urgenţă este de 2.296,23 milioane lei”, se arată în comunicatul Guvernului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.