Preşedintele Ungariei, Áder János, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi ajuns la cea de-a 449-a ediţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 100.000 de persoane din Europa, Asia, SUA sau Australia sunt aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, între acestea numărându-se preşedintele Ungariei, Áder János, dar şi vicepremierul ungar Semjén Zsolt şi alţi membri ai Parlamentului de la Budapesta.

Unii dintre pelerini au pornit spre locul de pelerinaj cu câteva săptămâni în urmă pe jos sau călare, potrivit tradiţiei, şi au străbătut sute de kilometri pentru a se închina Fecioarei Maria, figura centrală a manifestării religioase.

Vineri dimineaţă, grupuri de pelerini din Joseni, descendenţi ai credincioşilor preotului István, cel care i-a condus spre victorie pe secui în anul 1567, în lupta pentru păstrarea religiei romano-catolice, dar şi din bazinul Odorhei şi din zonele Ciuc şi Casin au pornit pe jos spre Şumuleu. 

Sâmbătă dimineaţă, cei peste 2.000 de pelerini veniţi cu două trenuri din Ungaria se vor alătura grupurilor de credincioşi şi vor parcurge pe jos drumul până în faţa catedralei franciscane de la Şumuleu Ciuc, unde la ora 10.30 va începe procesiunea către Muntele Şumuleul Mic.

Slujba religioasă de Rusalii va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată în aer liber la altarul triplu ridicat în şaua dintre munţii Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare de către IPS Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat de presă al Ordinului Franciscanilor de la Şumuleu Ciuc, ”singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii” este preotul paroh Csintalan László, care va rosti predica.

Circulaţia pe străzile din Miercurea Ciuc ce duc spre zona de pelerinaj a fost închisă sau restricţionată, iar traficul pe drumurile naţionale din Harghita se desfăşoară îngreunat, din cauza numărului mare de autovehicule care se îndreaptă către Miercurea Ciuc.

Potrivit şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, Péter Szilárd, la locul pelerinajului se vor afla 15 ambulanţe, iar în zonă au fost amplasate mai multe corturi de prim-ajutor ale Crucii Roşii.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate.

Anul trecut, peste 130.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.

În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc este urmat, duminică, de dezvelirea unei statui a arhiepiscopului Márton Áron, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, în prezenţa preşedintelui Ungariei, Áder János.

Pentru Biserica romano-catolică, 2016 este anul jubiliar al milostivirii, al iertării şi al reconcilierii. ”Papa Francisc a spus că lumea de astăzi are nevoie de compasiune, de aceea trebuie să fim milostivi ca Dumnezeu, să fim îndurători cu noi înşine, dar şi cu ceilalţi, să fim mai răbdători, mai toleranţi şi mai sensibili la nevoile semenilor noştri”, a declarat, pentru News.ro, părintele Urbán Erik, directorul Bisericii franciscane de la Şumuleu­ Ciuc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.