Directorul general al firmei Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost audiată miercuri, şase ore şi jumătate, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, surse judiciare declarând că aceasta a fost citată în calitate de martor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Flori Dinu a ajuns la sediul Parchetului instanţei supreme în jurul orei 14.00 şi nu a făcut nicio declaraţie înainte de a se întâlni cu procurorii.

Directorul general al Hexi Pharma a ieşit din clădirea Parchetului în jurul orei 20.30. "Nu am nimic de comentat", a spus Flori Dinu, după ce a fost audiată de procurori.

La DNA au mai venit pentru a fi audiaţi alţi patru angajaţi ai firmei Hexi Pharma, printre care şi Cristina Felicia Bica.

Hexi Pharma a anunţat, miercuri, că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi cere scuze medicilor, personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

"În urma rezultatelor anunţate astăzi (miercuri, n.r.), Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical, cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi", precizează un comunicat al firmei, în care, în numele tuturor angajaţilor, este exprimată dorinţa ca vinovaţii să fie găsiţi cât mai repede.

Hexi Pharma a mai anunţat că "toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri (marţi, n.r.) procedurile legale pentru închidere".

"De asemenea, ne cerem scuze către mass media, dar, ca urmare a începerii procedurilor de urmărire penală, începând de ieri ni s-a interzis să mai dăm declaraţii în presă", se mai arată în finalul comunicatului.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, că toate produsele verificate la noile teste făcute asupra dezinfectanţilor utilizaţi în spitale au fost neconforme, controalele vizând produsele Hexi Pharma.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul nu exclude să se îndrepte în civil împotriva companiei Hexi Pharma pentru prejudiciile produse.

Hexi Pharma, firma acuzată că a livrat spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe eticheta produselor, şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti. Surse din companie au declarat, miercuri, pentru News.ro că angajaţii au fost informaţi că îşi vor păstra posturile pană la sfârşitul lunii mai, când le vor fi încheiate contractele de muncă.

Patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost audiat marţi, timp de patru ore, la Parchet.

În 4 mai, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat că a început urmărirea penală in rem în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.

Poliţiştii bucureşteni de la Direcţia Economică au făcut, în 7 mai, mai multe percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la puncte de lucru ale societăţii Hexi Pharma, la spitale care au încheiat contracte cu compania farmaceutică, la un depozit al firmei de la marginea Capitalei şi la locuinţa patronului societăţii, de unde au ridicat acte contabile şi contracte încheiate de firmă cu instituţii ale statului.

De asemenea, anchetatorii au ridicat documente şi alte probe de la 25 de unităţi sanitare din Bucureşti şi 21 de judeţe - Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vâlcea, care au fost găsite cu neconformităţi în urma verificărilor făcute după izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă "pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii", iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat.

În 10 mai, Hexi Pharma şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti, instanţa urmând să stabilească primul termen de judecată.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.