Omul de afaceri Sorin Marin, primul partener de afaceri al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, a venit la DIICOT, miercuri, el declarând că a fost citat în calitate de suspect, în dosarul Rompetrol 2, în care 14 persoane sunt urmărite penal pentru manipularea pieţei de capital, delapidare, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Marin a spus, la intrarea în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, că le va spune procurorilor tot ce ştie despre situaţia companiilor şi despre acest caz.

Omul de afaceri Sorin Marin a participat, alături de Dinu Patriciu, la preluarea, în aniii ’90, de pe piaţa bursieră a unui pachet de acţiuni Rompetrol. În 2001, Marin şi-a vândut acţunile deţinute la Rompetrol.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.

Printre persoanele vizate în anchetă sunt Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent  şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. şi fost director financiar al Rompetrol. De asemenea, în anchetă sunt vizaţi şi foşti funcţionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

În dosarul Rompetrol 2, marţi au fost audiaţi reprezentanţii companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, după ce luni a fost pus sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale celor trei companii, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.

La DIICOT au fost, din partea KMG International, Azamat Zhangulov, şi un avocat care a reprezentat Oilfield Exploration Business. Aceştia au dat declaraţii în faţa anchetatorilor referitoare la preluarea Rompetrol şi au spus că vor colabora cu autorităţile române pentru ca investigaţia să fie soluţionată cât mai rapid, "astfel încât activităţile şi reputaţia companiei să nu fie afectate".

KMG International, o filială a grupului kazah KazMunayGas care deţine rafinăria Petromidia, a anunţat, printr-un comunicat transmis News.ro, că a fost citată, alături de alte societăţi, ca părţi într-un dosar al DIICOT şi a afirmat că va folosi toate mecanismele legale, în România şi pe plan internaţional, pentru a-şi proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei, deşi grupul a semnat recent un acord prin care cedează controlul afacerilor din România unei companii chineze.

DIICOT a anunţat, luni, că procurorii au instituit, în dosarul Rompetrol 2, sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale KazMunayGas International, Oilfield Exploration Solutions şi Rompetrol Rafinare, precum şi pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.

Procurorii DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.

De asemenea, cei 14 suspecţi sunt urmăriţi penal şi pentru manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare  “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate”.

Toate persoanele vizate în anchetă sunt chemate la DIICOT, în această săptămână, pentru a li se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale. 

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.

Potrivit procurorilor, în 1998, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

Anchetatorii susţin că grupul infracţional a urmărit dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţele Libia şi Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat şi însuşirea acestora de către persoane care făceau parte din grupul Rompetrol, în acest sens fiind adoptată în 2003 şi o OUG prin care obligaţiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, în valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

DIICOT a precizat că la grupul infracţional au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane, care prin exercitarea cu rea-credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional.

Membrii grupului sunt suspectaţi de delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însuşirea, traficarea  şi folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţional sau al entităţilor juridice ce au făcut sau fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş. la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.

În 29 aprilie, KazMunayGas şi firma chineză China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie. Kazahii de la KazMunayGas deţin cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, şi gestionează a doua mare reţea de distribuţie de carburanţi.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.