Postul american de televiziune Fox News a realizat un interviu cu hackerul român Guccifer, care i-a spart contul de email favoritei la învestitura democrată Hillary Clinton, la începutul lui 2013, şi care a spus că a fost foarte uşor şi că a găsit dovezi că nu a fost singurul, dar şi că a ascuns doi gigabytes de date “care ţin de securitatea naţională” şi sunt prea sensibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Pentru mine a fost uşor... uşor pentru mine, pentru toată lumea”, a povestit Marcel Lazăr în interviul telefonic de o jumătate de oră,întrebat dacă a fost greu să acceseze mailul secretarului de stat.

Românul, care se află în prezent la închisoare în Virginia, a oferit numeroase detalii în legătură cu modul în care a operat şi ce a descoperit. Fox News nu a putut verifica, însă, din surse independente informaţiile.

Românul de 44 de ani a explicat că mai întâi i-a compromis contul AOL fostului consilier al familiei Clinton, jurnalistul Sidney Blumenthal, în martie 2013. El susţine că i-a ghicit întrebarea de securitate a politicianului. După aceea, Lazăr spune că a văzut zeci de mesaje de pe adresa de email a lui Clinton, şi a decis să încerce să o acceseze.

“De exemplu, atunci când Sidney Blumenthal primea un email, verificam formatul emailului de la Hillary Clinton, de la Colin Powell, de la oricine provenea, pentru a găsi IP-ul de unde pleca (...). Când este trimis un email, în partea de sus a emailului este trecut, de obicei, IP-ul de unde a plecat”, a explicat Lazăr. “Apoi am folosit un IP scanner”, a adăugat el.

Guccifer a subliniat că a folosit programe disponibile pe internet, precum netscan, Netmap, Wireshark şi Angry IP, pentru a vedea dacă serverul este folosit şi ce porturi sunt deschise. Această afirmaţie nu a putut fi verificată de Fox News.

El susţine că a accesat serverul fostului secretar de stat de două ori, dar datele găsite nu l-au interesat atunci.

“Nu am fost atent. Pentru mine nu era serverul Hillary Clinton, era un server de email pe care ea şi alţii îl foloseau pentru chestii politice, de vot”, a explicat Guccifer.

În procesul de strângere a datelor din contul lui Blumenthal, Lazăr susţine că a descoperit dovezi că şi alţi hackeri au fost pe serverul lui Clinton. “Din câte îmi amintesc, da, erau  (...) până la 10, IP-uri din alte zone ale lumii”, a spus el.

Guccifer susţine că a folosit servere din Rusia pentru a-şi ascunde urmele, descriindu-le drept cele mai bune din lume pentru că oferă anonimitate.

În replică la afirmaţiile lui Lazăr, echipa de campanie a lui Clinton a dat publicităţii miercuri seară un comunicat. “Nu există niciun motiv să credem declaraţiile făcute de acest infractor dintr-o celulă. Pe lângă faptul că nu oferă nicio dovadă care să îi susţină afirmaţiile, modul în care a descris serverul de mail al secretarul Clinton este incorect. Este de neimaginat că ar fi obţinut acces la emailurile ei şi că nu le-ar fi dat publicităţii, aşa cum a făcut în cazul celorlalte victime ale sale”, se arată în text.

Întrebat ce le transmite celor care îi privesc cu scepticism afirmaţiile, Lazăr a subliniat: “Cred că puteţi găsi dovezile în arhivele Guccifer, din câte îmi aduc aminte”.

Pe de altă parte, experţi în securitate informatică au declarat pentru Fox News că procesul descris de Lazăr este plauzibil.

Românul a mai declarat în interviu că vrea să coopereze cu Guvernul american şi că nu are nimic de ascuns. Mai multe, el susţine că a ascuns o cantitate mare de date găsite care ar compromite securitatea naţională şi care sunt foarte delicate.

Marcel Lazăr Lehel a fost extrădat în urmă cu câteva săptămâni în SUA şi este vizat în total de nouă capete de acuzare: trei pentru acces neautorizat la computere personale, trei pentru fraudă online, unul pentru furt de identitate, unul pentru obstrucţionarea justiţiei şi unul pentru hărţuire online. Magistraţii nu au precizat ce pedeapsă riscă românul.

Potrivit procurorilor, el “a spart emailuri şi conturi de pe reţelele de socializare ale unor victime cunoscute, printre care rude ale cel puţin doi foşti preşedinţi americani, un fost membru al Cabinetului american, un fost membru al Statului Major Interarme american şi un fost consilier prezidenţial”.

Departamentul american de Justiţie afirmă că Lehel “a făcut publice corespondenţa privată prin email a victimelor, informaţii medicale şi financiare şi fotografii personale”.

Guccifer a devenit cunoscut în 2013, când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Lehel ispăşea în România o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dispusă în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a menţinut decizia din iunie 2014 a Tribunalului Bucureşti în cazul lui Lehel.

Tribunalul l-a condamnat atunci la patru ani de închisoare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior, şi a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete. Astfel, pedeapsa finală a ajuns la şapte ani închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.