Forţele de ordine au intervenit duminică cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestatari, adunaţi pe străzile pariziene pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, cu noi manifestaţii împotriva reformei socialiste a legii muncii. Autorităţile estimează numărul participanţilor la 16.000-17.000 de persoane, în vreme ce sindicatele susţin că peste 70.000 de tineri au ieşit în stradă, scrie France 24 şi AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicalişti, adolescenţi, pensionari şi familii au ocupat străzile din Paris pentru a protesta paşnic împotriva legii muncii, continuând tradiţia săptămânilor de proteste care au blocat capitala franceză şi marile oraşe ale hexagonului.

 

Însă, protestele paşnice au fost acompaniate de tineri furioşi, care au aruncat cu proiectile spre forţele de ordine, ce au răspuns în schimb cu gaze lacrimogene.

Mitingurile tradiţionale de Ziua Internaţională a Muncii au căpătat o însemnătate specială în Franţa, unde sindicaliştii şi tinerii combat reforma legislaţiei muncii, care ar îngrădi protecţia de care se bucură muncitorii în Franţa şi ar permite majorarea considerabilă a orelor de muncă.

Mai mulţi tineri cu chipurile acoperite au smuls bucăţi de piatră cubică din trotuar şi le-au aruncat spre forţele de ordine. Ciocniri violente au avut loc şi în alte mari oraşe franceze, precum Marseille - unde cel puţin cinci tineri au fost arestaţi - Nantes şi Bordeaux.

Protestatarii au scandat lozinci ca ”Preşedintele Hollande. Un trădător” şi ”Toată lumea împreună”.

Franţa a fost paralizată de proteste săptămânale încă de la începutul mişcării de contestare a reformei legii muncii, sprijinită de studenţi şi sindicate, la 9 martie.

Opoziţia faţă de lege a determinat mai mulţi protestatari să lanseze ala numitele manifestaţii ”Trezi toată noaptea”, în care stundeţii au rămas peste noapte să ocupe spaţiul public, amintind de mişcarea Occupy Wall Street.

Asociaţiile studenţeşti şi sindicatele franceze s-au mobilizat pentru a protesta faţă de legea care va îngreuna condiţiile de muncă şi va creşte considerabil rata şomajului în întreaga ţară. Protestatarii au promis că vor menţine presiunea asupra executivului preşedintelui Francois Hollande, care a devenit în sondaje cel mai nepopular lider modern al Franţei cu doar un an înainte de prezidenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.