Doi preoţi s-au rugat, în noaptea de Înviere, pentru victimele din clubul Colectiv, iar aproape 50 de persoane au adus lumina sfântă de la biserică în faţa clădirii unde, în urmă cu şase luni, se încerca resuscitarea victimelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul ceremonialului religios, cei doi preoţi s-au rugat pentru Patriarhul Daniel şi pentru poporul român. Rude sau prieteni ai victimelor sau cei care s-au aflat în club în noaptea tragediei au venit cu candele aprinse la poartă fostei fabrici Pionierul. 

La miezul nopţii, participanţii au murmurat, împietriţi de durere, „Hristos a Înviat!” Fără să ridice privirile din pământ. „Dragostea nu moare. Moartea nu poate opri dragostea dumneavoastră faţă de cei care au pierit la Colectiv. Dumnezeu să va răsplătească efortul pentru că aţi venit aici. Hristos a Înviat!”, au fost cuvintele cu care a  încheiat slujba preotul trimis de Patriarhie.

Pe gardul din apropiere, un mesaj emoţionant îndemna pelerinii din noapte: “Luminaţi-ne voi!”

Delegaţii patriarhului Daniel au anunţat apoi că Biserica a trimis participanţilor la ceremonie ouă, cozonac şi pască. Oamenii din mică piaţetă din central oraşului s-au aşezat la rând şi au primit, în tăcere, pachetele pregătite din timp de preoţi.

După miezul nopţii, zeci de candele purtate de credincioşii care ieşeau de la bisericile din zona se îndreptau către poarta neagră a fostului club Colectiv.

După un moment de reculegere şi lacrimi amare vărsate în dreptul fotografiilor celor dragi, apropiaţii celor 64 de morţi de la Colectiv s-au retras uşor, încet şi discret, la fel cum au apărut din noapte.

"La împlinirea celor şase luni de la tragicul eveniment din Clubul Colectiv din Bucureşti în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de tineri, Patriarhia Română îşi exprimă încă o dată compasiunea faţă de familiile îndoliate şi se roagă pentru odihna sufletelor celor trecuţi la Domnul din cauza incendiului. Sâmbătă, 23 aprilie 2016, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru victimele din Clubul Colectiv în bisericile parohiilor din care acestea au făcut parte şi în cimitirele unde sunt înmormântate", arată un comunicat al Patriarhiei Române.

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik)

Întrucât cele şase luni se împlinesc la 30 aprilie 2016, în Sâmbăta Mare, zi în care, potrivit rânduielilor liturgice, nu se oficiază slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucureştilor va organiza un parastas în faţa Clubului Colectiv în ziua de luni, 9 mai 2016, ora 12.00, prima zi în care se pot oficia astfel de slujbe după sărbătoarea Sfintelor Paşti.

La această ceremonie sunt aşteptaţi părinţii, rudele şi toţi cei apropiaţi victimelor de la Clubul Colectiv, a precizat sursa citată.


 
În primele zile de după incendiul din Colectiv, Biserica Ortodoxă Română a fost acuzată că niciun preot nu a venit să se roage pentru victime, în condiţiile în care locul tragediei devenise loc de pelerinaj pentru mii de oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.