Senatorul Viorel Badea a prezentat la APCE un raport pe tema drepturilor lucrătoarelor casnice din Europa de Est, arătând că munca domestică este în mod tradiţional asociată cu un sector al pieţei muncii care nu presupune un grad prea ridicat de calificare, existând numeroşi factori care transformă această categorie de angajaţi într-una vulnerabilă la exploatare şi condiţii de muncă dificile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezentarea în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatorul Badea a arătat că lucrătoarele casnice provin atât din state membre UE, cât şi din ţări care nu aparţin blocului comunitar, precum Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina, unele state din Balcanii de Vest, statele din vecinătatea arabă, ţări africane sau asiatice. A relevat că, din păcate, munca domestică este în mod tradiţional asociată cu un sector al pieţei muncii care nu presupune un grad prea ridicat de calificare, existând numeroşi factori, cum ar fi statutul socio-economic precar, natura izolată a locului de muncă şi o voce colectivă insuficient de fermă, care transformă această categorie de angajaţi într-una vulnerabilă la exploatare şi condiţii de muncă dificile, se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei News.ro.

Potrivit parlamentarului român, la nivel mondial, cel puţin 53 de milioane de persoane, din care 83% sunt femei, îşi câştigă existenţa ca lucrători casnici, iar acest număr este în creştere constantă, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare.

Badea a arătat că sectorul muncii casnice, care numără în Europa sute de mii de femei migrante, este departe de a fi unul omogen, existând diferenţe în funcţie de natura muncii prestate - activităţi de menaj, îngrijire de copii, îngrijire de bătrâni, de locul efectiv de muncă: în propria casă, în locuinţa angajatorului ori în centre de îngrijire etc.  

Raportorul român a atras atenţia totodată asupra dimensiunii îngrijorătoare a muncii nedeclarate, care reprezintă în momentul de faţă circa 18,4% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene. În continuare a precizat că această realitate contravine standardelor în materie de muncă decentă, întrucât acestei categorii de angajaţi îi sunt refuzate drepturi elementare în domeniul muncii şi protecţiei sociale.

Potrivit senatorului Badea, femeile care lucrează într-un mediu casnic se confruntă uneori cu acte de abuz psihic şi fizic, inclusiv proferare de insulte, ameninţări, violenţe fizice sau chiar acte de hărţuire sexuală, iar inexistenţa unor dispoziţii legale la nivel naţional care să reglementeze condiţiile de muncă pentru această categorie de lucrători permite perpetuarea unor situaţii care se traduc într-un volum foarte mare de muncă, salarii mici, plăţi ilegale, lipsa protecţiei sociale şi un număr de ore lucrate cuprins între 14 şi 18 ore pe zi şi uneori chiar 7 zile pe săptămână. Această stare de fapt, conform raportorului, reprezintă o încălcare flagrantă a articolului 2 din Convenţia Socială Europeană revizuită a Consiliului Europei, care garantează un număr rezonabil de ore de lucru, precum şi o perioadă rezonabilă de odihnă săptămânală.  

Parlamentarul român a adăugat că Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) deţine un rol cheie în combaterea acestui fenomen extrem de preocupant. În acest sens, a menţionat că în 2013 OIM a demarat, cu finanţarea Uniunii Europene, Programul Global de Acţiune privind lucrătorii casnici migranţi şi familiile acestora.

El a amintit că primul instrument juridic la nivel internaţional care introduce standarde globale pentru protecţia acestei categorii de angajaţi este Convenţia OIM privind lucrătorii casnici din 2011.

În elaborarea raportului, senatorul Badea a solicitat aprobarea Biroului APCE pentru organizarea unei vizite de documentare în luna iunie 2016, la Geneva, la sediul Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pentru a avea un schimb de vederi cu experţi specializaţi în acest domeniu, iar în luna septembrie 2016 a propus organizarea unei audieri în cadrul Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate şi dezvoltare durabilă la care vor fi invitate organizaţii neguvernamentale cu activitate relevantă, precum şi lucrătoare casnice care au fost victime ale abuzurilor angajatorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.