Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, că s-ar impune o modificare legislativă prin care persoanele cu funcţii înalte în stat care au fost condamnate definitiv pentru corupţie să îşi piardă automat funcţiile şi propune o dezbatere la nivelul societăţii pe această temă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu", a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA se referă, în principal, la cazurile de condamnări la pedepse cu închisoare cu suspendare. În cazul parlamentarilor, aceste sentinţe nu presupun de cele mai multe ori restrângerea drepturilor electorale, astfel încât aceştia pot rămâne în funcţii şi pot candida din nou. Într-o situaţie asemănătoare se află şi primarii şi restul aleşilor locali.

Kovesi afirmă că ar fi nevoie de o "dezbatere la nivel de societate", dacă modificarea propusă se impune sau nu, şi precizează că DNA este de părere că persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu ar mai trebui să poată exercita "funcţi de care s-au folosit sau funcţia în care au făcut fapte de corupţie".

"Poate la nivel de societate ar trebui să ne gândim dacă nu cumva astfel de situaţii pot fi rezolvate şi legislativ, mai ales atunci când avem hotărâri de condamnar definitivă", a spus Kovesi.

Deputatul Cătălin Rădulescu: Kovesi să-şi vadă de treaba dânsei acolo la DNA

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat în primă instanţă pentru corupţie, critică dur propunerea procurorului şef Laura Codruţa Kovesi privind pierderea funcţiilor pentru demnitarii şi aleşii condamnaţi penal pentru corupţie, afirmând că aceasta trebuie "să-şi vada de treaba dânsei", nu se facă politică.

"Dar doamna Kovesi în ce calitate vorbeşte despre politică? Doamna Kovesi să-şi vadă de treaba dânsei acolo la DNA, să facă bine să găsească soluţii să nu mai fie făcute dosare pe interceptări telefonice, cum a fost dosarul meu în totalitate, de exemplu, să modifice Codul Penal împreună cu Ministerul Justiţiei, ca oamenii să fie cercetaţi pe probe şi nu pe suspiciuni, ca în orice ţară din Europa şi să nu mai fie luaţi în arest preventiv, că nu au de ce, nu sunt violenţi, sau luaţi cu cătuşe, cum sunt femeile, mai nou bătrânelele sau primăriţele", a spus Rădulescu, solicitat să comenteze propunerile lui Kovesi.

Deputatul PSD consideră că procurorul şef al DNA "şi-a depăşit de mult atribuţia pe care o are" şi ar trebui să se ocupe de anchete, nu de politică. Rădulescu afirmă că declaraţiile acesteia demonstrează că şefa DNA a realizată că instituţia "s-a transformat în poliţie politică".

"Politica, Constituţia nu o face dânsa. Atât timp cât un om nu este condamnat definitiv şi irevocabil în ultima instanţă, care înseamnă CEDO, că probabil a uitat că există şi CEDO, nu poate să declare astfel de prostii pe care le spune la televizor", a mai spus deputatul.

Cătălin Rădulescu a fost trimis în judecată de DNA în 2014, sub control judiciar, fiind acuzat de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funţia şi dare de mită. În urmă cu aproape două săptămâni, acesta a fost condamnat de ÎCCJ la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.