Personalităţi din lumea teatrului şi politicieni şi-au exprimat regretul pentru dispariţia actorului Mircea Albulescu, decedat, vineri, la vârsta de 81 de ani. Colegii din Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti au scris, pe site-ul instituţiei, că "ne-a părăsit un mare actor" şi că îi vor simţi lipsa, în timp ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că este o pierdere irecuperabilă pentru artele şi cultura română. La rândul său, Klaus Iohannis a precizat, în mesajul de condoleanţe după moartea lui Mircea Albulescu, că acesta va rămâne în sufletul nostru ca un mare actor şi unul din cele mai importante simboluri ale teatrului şi filmului românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegii din TNB, despre Mircea Albulescu: Ne va lipsi vocea lui gravă cu inflexiuni calde, cum spunea el ”Bunii mei…”

Colegii din Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti şi-au exprimat regretul pentru dispariţia lui Mircea Albulescu şi au scris, într-un mesaj publicat pe site-ul instituţiei: ”Ne va lipsi vocea lui gravă cu inflexiuni calde, adresându-ni-se cu apelativul «Bunii mei». Şi ne simţeam mai buni…”.

”Ne-a părăsit un mare actor: Mircea Albulescu. Vestea a căzut ca un trăsnet. Colegii lui, dar şi publicul îi vor simţi lipsa… A interpretat sute de roluri în teatru, în film, la televiziune şi la radio. Cu o dăruire exemplară. A avut har. A fost un excepţional profesor, respectat şi iubit, prin mâna căruia au trecut generaţii de tineri viitori actori. A publicat poezie şi proză. A fost un coleg minunat şi un prieten rar. Ne va lipsi vocea lui gravă cu inflexiuni calde, adresându-ni-se cu apelativul ”Bunii mei…”. Şi ne simţeam mai buni…Nu îl vom uita, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au scris colegii lui Mircea Albulescu.

Iohannis: Mircea Albulescu va rămâne în sufletul nostru ca un mare actor, un simbol al teatrului şi filmului românesc

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, pe Facebook, un mesaj de condoleanţe după moartea lui Mircea Albulescu, afirmând că acesta va rămâne în sufletul nostru ca un mare actor şi unul din cele mai importante simboluri ale teatrului şi filmului românesc.

"Mircea Albulescu va rămâne pentru totdeauna în sufletul nostru ca un mare actor, unul dintre cele mai importante simboluri ale teatrului şi filmului românesc. Viaţa sa artistică a fost o lecţie de măiestrie şi pasiune. Dumnezeu să-l odihnească!", se arată în mesajul preşedintelui.

Ministrul Culturii: Dispariţia lui Mircea Albulescu este o pierdere irecuperabilă pentru artele şi cultura română

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune despre moartea lui Mircea Albulescu că este o pierdere irecuperabilă pentru artele şi cultura română şi transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor actorului.

”Sunt îndurerat de moartea lui Mircea Albulescu şi exprim condoleanţe familiei şi apropiaţilor. Dispariţia dintre noi a actorului, publicistului, poetului şi profesorului Mircea Albulescu este o pierdere irecuperabilă pentru artele şi cultura română. Numeroasele roluri din filme şi de pe scenele de teatru îi vor păstra memoria vie, rămânând un reper al teatrului românesc din secolul al XX-lea”, este mesajul publicat vineri de ministrul Culturii pe pagina sa de Facebook.

Tudor Giurgiu, despre Mircea Albulescu: Pentru mine, rolurile din ”Cursa” şi ”La capătul liniei” rămân absolut memorabile

Regizorul Tudor Giurgiu regretă decesul actorului Mircea Albulescu şi îşi aminteşte o întâlnire cu acesta, la Târgu Mureş, şi conversaţia lor despre filme, fete, actori şi destine, considerând că rolurile sale din filmele ”Cursa” şi ”La capătul liniei” sunt absolut memorabile.

”Pentru mine, rolurile din «Cursa» şi «La capătul liniei» rămân absolut memorabile. Performanţe subtile, fireşti, greu de egalat. Acum doi ani l-am avut invitat la TIFF-ul de toamnă de la Târgu Mureş. Mi-e greu să uit dimineaţa când ne-am băut cafeaua la Hotel Privo şi am vorbit despre viaţă, filme, fete, actori şi destine. Mi-a spus râzând că are goluri de memorie, dar e absolut normal la vârsta lui şi că, de altfel, nu contează. Viaţa trebuie trăită la maxim, să te bucuri cât poţi de ea”, a scris regizorul pe contul de Facebook. 

Regizorul filmului ”Cel mai iubit dintre pământeni”, despre Mircea Albulescu: Cred că putea să mai stea printre noi

Şerban Marinescu, regizorul ”Cel mai iubit dintre pământeni”, a declarat pentru News.ro că se gândea chiar astăzi să îl invite pe Mircea Albulescu la serile de film românesc pe care le organizează la Oneşti, ”dar timpul nu a mai avut răbdare” şi crede că actorul ”mai putea să stea printre noi”.

”A fost un om generos, foarte inteligent, ca orice mare actor, un profesor excepţional. A fost un prieten bun, complex, scria poezie şi scria bine, cred că mai putea să stea printre noi. Voiam să-l invit pe Mircea la Oneşti, la serile de film românesc pe care le organizez, dar iată că timpul e nemilos”, au fost cuvintele lui Şerban Marinescu despre Mircea Albulescu.

”Din nefericire, chiar azi mă gândeam la el. E dureros. Mai pleacă un om important. Mă gîndeam ce om mare a fost el şi câţi oameni mici l-au denigrat pe Mircea. A fost înjurat de mulţi pentru rolul deţinutul Grecul din «Cel mai iubit dintre pământeni». Mă gândeam cât s-a bătut el să-i ajute pe mulţi”, a spus regizorul Şerban Marinescu pentru News.ro. 

Regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele UCIN: Mircea Albulescu este ”bunicul meu”

Regizorul Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), îl numeşte pe actorul Mircea Albulescu ”bunicul” lui, după ce regretatul artist a interpretat rolul unui bunic în filmul ”Rămânerea”, adăugând că, de fiecare dată când moare un mare actor are un sentiment de tristeţe, dar şi de panică.

”Pentru mine a fost un actor emoţional. A jucat în filmul meu «Rămânerea», rolul bunicului. Mircea Albulescu este bunicul meu”, a declarat regizorul şi profesorul universitar Laurenţiu Damian pentru News.ro.

Alexandru Darie, despre Mircea Albulescu: Un om extraordinar de cald, deştept şi plin de umor şi un suflet formidabil

Regizorul Alexandru Darie mărturiseşte, într-o declaraţie pentru News.ro, că vestea morţii lui Mircea Albulescu a fost o lovitură pentru el, mai ales că l-a cunoscut încă de când era copil şi că actorul era ”un om extraordinar de cald, deştept şi plin de umor şi un suflet formidabil”.

”Pentru mine e o mare lovitură, eu am lucrat de multe ori cu el, îl ştiam de mic copil pentru că Mircea, cum îi spuneam noi, era membru în Trupa de comedie când eu am crescut. Am lucrat împreună în «Viforul», un spectacol la care eu am ţinut enorm şi unde el era extraordinar, am lucrat împreună la Bulandra, am lucrat împreună în   «Nebunia regelui George», unde a făcut un rol alături de o altă mare actriţă regretată, Rodica Tapalagă. Era un om extraordinar de cald, deştept şi plin de umor şi un suflet formidabil”, a spus, pentru News.ro, Alexandru Darie, directorul teatrului Bulandra.

Ileana Stana Ionescu, despre Mircea Albulescu: Nu pot să cred că azi nu mai e

 

Actriţa Teatrului Naţional, Ileana Stana Ionescu, care a fost în nenumărate spectacole partenera de scenă a lui Mircea Albulescu, este profund răvăşită de dispariţia colegului ei şi spune că ieri s-a întâlnit cu actorul, al cărui chip încă îl are în memorie.

”Mi-e foarte greu să vă răspund. Uite îl am în faţă. Ieri ne-am întâlnit şi nu pot să cred că nu mai e azi”, a spus actriţa Ileana Stana Ionescu pentru News.ro. ”Sunt profund răvăşită. Mi-a fost de multe ori partener pe scenă şi nu mai pot să vorbesc”, a mărturisit actriţa.

Marius Manole, despre Mircea Albulescu: Iubea teatrul mai presus de noi toţi

Actorul Marius Manole, care a jucat alături de Mircea Albulescu, îşi aminteşte cât de mult a învăţat stând în preajma acestuia, unul dintre cei mari artişti români, care ”iubea teatrul mai presus de el şi mai presus de noi toţi”.

"Eu l-am găsit în Teatrul Naţional când am venit în 2003. Era unul dintre cei mai puternici actori ai Teatrului Naţional şi a fost mult timp. Am apucat să joc cu el în al doilea spectacol al meu la TNB, «A patra soară» se numea, şi am învăţat atunci de la el cât am învăţat în facultate. Un actor care avea enorm de multă experienţă de scenă şi care iubea teatrul, aşa cum Rodica Mandache bine a zis, mai presus de el şi mai presus de noi toţi. Atât a iubit teatrul şi nimic mai mult. A făcut teatru până acum câteva zile”, a spus actorul Marius Manole, pentru News.ro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.