Eurodeputatul Laszlo Tokes îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să revizuiască decizia privind retragerea Ordinului ”Steaua României” şi cere protecţie Ungariei, el susţinând că se simte ameninţat după ce a fost numit ”trădător de ţară”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tokes Laszlo a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să revizuiască hotărârea privind retragerea distincţiei Ordinul ”Steaua României”.

Întrebat de jurnalişti cum îşi motivează solicitarea, Tokes a răspuns: ”Avem argumentele noastre concrete. De exemplu, ordinul poate fi retras pe baza unor fapte comise, iar eu n-am comis niciun fapt care contravine decorării mele cu «Steaua României» şi pentru ceea ce am fost decorat, rolul meu la Revoluţia din 1989, nu poate fi contestat”.

Eurodeputatul a afirmat că se simte ameninţat după ce în emisiuni de televiziune a fost numit ”trădător de ţară” sau ”spion străin”.

El a precizat că Tribunalul Bucureşti i-a respins plângerea depusă împotriva lui Filip Teodorescu şi Ioan Talpeş, care i-ar fi adus astfel de acuzaţii, însă aşteaptă motivarea judecătorilor pentru a ataca soluţia.

Tokes a mai spus că cere protecţie internaţională a Ungariei, atât în cazul său, cât şi pentru comunitatea maghiară din România.

”Cer protecţia internaţională, respectiv a Ungariei, în cazul meu personal, dar şi pentru întreaga comunitatea maghiară, împotriva antimaghiarismului”, a declarat europarlamentarul, care a acuzat că şi primarii oraşelor mari din secuime sunt ”hărţuiţi”.

”Primarii din secuime nu merită să fie hărţuiţi. E clar pentru noi că aceşti patru primari din oraşele principale din secuime sunt urmăriţi de DNA pur şi simplu pentru poziţia lor, politica autonomistă. Cazul lor are drept scop de a intimida pe secuii maghiari”, a declarat Tokes.

Eurodeputatul a mai afirmat că ar fi necesară o colaborare politică între forţele maghiare, adăugând însă că nu poate coopera ”cu politicieni maghiari corupţi”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua României" europarlamentarului Laszlo Tokes.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.