"Odiseea" şi "Ilustraţii pentru Biblie" se numără printre seriile de litografii ale artistului Marc Chagall care vor fi expuse la Castelul Cantacuzino din Buşteni începând cu 5 aprilie, expoziţia - eveniment cuprinzând peste 140 de lucrări şi urmând să se încheie pe 26 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După "Welcome into my brain" şi "Que Viva Picasso", expoziţii ce au cuprins lucrări ale lui Salvador Dali şi Pablo Picasso şi care au fost vizitate de peste 36.000 de persoane, Castelul Cantacuzino din Buşteni va găzdui, pe simezele sale, peste 140 de litografii de Marc Chagall.

Astfel, Castelul Cantacuzino va expune lucrări din seriile "Odiseea", "Ferestrele din Ierusalim" şi o colecţie de 10 litografii inspirate din plafonul Operei Garnier din Paris şi celebrele "Ilustraţii pentru Biblie".

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 4 aprilie, de la ora 19.00, mezzosoprana Margarita Mamsirova, violonista Cristina Anghelescu, pianistul Viniciu Moroianu şi chitaristul Costin Soare urmând să concerteze în deschiderea expoziţiei. 

"Noi prezentăm acum o colecţie cu 146 dintre cele mai importante litografii ale sale. Acestea au fost tipărite, în principal, în atelierul lui Fernand Mourlot din Paris, care a publicat şi catalogul operelor lui Chagall, cel puţin operele care au fost tipărite în atelierul său. Chagall a fost unul dintre artiştii rar prezenţi în imprimerie. El a realizat motivele pe piatră şi le imprimă el însuşi. Îl putem observa pe artist în ilustraţiile candelabrului evreiesc din «Ferestrele din Ierusalim» şi în «Cele 10 legi», şi într-o scenă din tavanul Operei Garnier din Paris", a declarat Thomas Emmerling, proprietarul acestei colecţii private.

Thomas Emmerling consideră că dialogul interior al lui Chagall despre tradiția evreiască şi prezenţa creştină în cele 40 de litografii care ilustrează Biblia şi Vechiul Testament este extrem de prezent. "Poate că este interpretarea cea mai creștin-iudaică dintre toate. În realitate, Chagall a devenit, cu opera sa, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai dialogului evreiesc - creştin. Iar în zilele noastre dialogul a devenit mai important decât reacțiile motivate de frică", a mai spus Thomas Emmerling.

Pe de altă parte, Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate şi unul dintre iniţiatorii galeriei de artă a Castelului Cantacuzino, a declarat că un mare avantaj al expoziţiilor este întregul decor care a însoţit întotdeauna evenimentele artistice. 

"Decorarea castelului, curtea şi grădina, se înscriu în stilul lucrărilor prezentate. Nu expunem doar lucrările sale, dar de exemplu, în proiectul ce tocmai s-a încheiat, «Que Viva Picasso», am amenajat spaţii video despre viaţa lui, modul şi stilul picturii sale", a declarat Kurt Neuschitzer. 

Şi pentru expoziţia "Marc Chagall - The Meaning of Life", organizatorii continuă ideea de a colabora cu ţările în care s-au născut, au trăit şi au lucrat artiştii de-a lungul vieţii, în acest sens, ambasadele din România ale statelor Belarus, Rusia şi Franţa vor sprijini acest eveniment cultural dedicat lui Marc Chagall şi vor oferi vizitatorilor multe surprize interesante. 

Marc Chagall s-a născut în 1887 în Vitebsk, Belarus, ca fiu al unui negustor evreu. În dialectul evreiesc-rus din orașul său, nu exista un cuvânt pentru "pictor de artă", pentru că acea meserie era considerată lipsită de importanță. În ciuda acestui fapt, el a devenit unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului al XX-lea. Artistul a murit la vârsta de 98 ani, în 1985, în St -Paul-de -Vence, situat aproape de Nice, pe Coasta de Azur din Franţa. 

După ce a fost reintrodus în circuitul turistic, Castelul Cantacuzino din Buşteni a devenit un important punct cultural pentru întreaga zonă, găzduind atât expoziţii, cât şi seratele de muzică clasică ”Prahova Classic Nights”, un concept creat şi organizat de mezzosoprana Margarita Mamsirova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.