Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a OUG 17/2010, arătând că articolul potrivit căruia prevederile privind renta viageră agricolă se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 contravine principiului neretroactivităţii legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Excepţia de neconstituţionalitate se referă la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 17/2010 pentru completarea Titlului XI "Renta viageră agricolă" din Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.  

Avocatul Poporului arată în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale că prin OUG 17/2010 a fost introdus un nou articol, 19, cu următorul cuprins: "Prevederile prezentului titlu se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv”.

"Articolul sus-menţionat contravine principiului neretroactivităţii legii, prevăzut de dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Constituţie, care impune ca un act normativ nou să nu se aplice actelor îndeplinite conform dispoziţiilor legii anterioare, ci doar acţiunilor care se efectuează după intrarea în vigoare a acesteia, rămânând valabile cele efectuate în perioada activităţii legii vechi. Dar OUG nr. 17/2010 a fost adoptată în 3 martie 2010 (fiind publicată în Monitorul Oficial în 5 martie 2010), reglementând situaţia juridică a unor persoane la nivelul anului 2009, mai exact 31 decembrie 2009 inclusiv”, susţine Avocatul Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, printr-o asemenea abordare, subiectului de drept i se solicită, practic, la data de 5 martie 2010, să aibă o anumită conduită, încă dinainte de intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, care nu era prevăzută de norma existentă la acea dată, şi anume să fi depus cererea pentru obţinerea rentei viagere agricole până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv.

"În aceste condiţii, ca urmare a adoptării OUG nr. 17/2010, persoanele îndreptăţite care au depus cereri pentru acordarea rentei viagere agricole după data de 1 ianuarie 2010 «răspund», de fapt, pentru ceea ce au realizat în cadrul ordinii de drept în vigoare la un moment dat, doar pentru că nu aveau posibilitatea să prevadă o reglementare legală viitoare, prin care se dispunea că solicitarea de obţinere a calităţii de rentier trebuia realizată până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv. Dar, în virtutea principiului neretroactivităţii legii, noul act normativ nu poate afecta cererile depuse de persoanele îndreptăţite, în condiţii de deplină legalitate, înainte de intrarea în vigoare a acestuia, întrucât o astfel de modificare nu face decât să creeze confuzii în înţelegerea şi aplicarea corectă a legii”, a precizat sursa citată.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.