Prim-ministrul Dacian Cioloş a afirmat, duminică, la ProTV, că nu va lua o decizie de demitere a ministrului de Interne, Petre Tobă, până când acuzaţiile de plagiat la adresa acestuia nu sunt probate, Cioloş admiţând că situaţia este una inconfortabilă pentru el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a precizat că aşteaptă ca acuzaţiile potrivit cărora Petre Tobă şi-a plagiat teza de doctorat să fie probate de către un organism competent să facă aceste evaluări.

”Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii. Am avut o discuţie şi cu domnul ministru Tobă. Pe de altă parte, nu cred că e cazul să iau eu o decizie unilaterală, câtă vreme lucrurile nu sunt încă dovedite”, a spus Cioloş.

El a precizat că decizia unui organism oficial privind teza de doctorat a lui Petre Tobă a întârziat întrucât a fost contestat chiar mecanismul de analiză a suspiciunilor de plagiat în mediul academic, astfel încât ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a trebuit să schimbe mai întâi acest mecanism.

”Domnul ministru a vrut să venim cu un dispozitiv mai aprofundat, în care să deplasăm responsabilitatea spre universităţi. I-am cerut, în ultimă instanţă, să avem un dispozitiv intermediar pentru că, din păcate, nu toate universităţile au suficientă credibilitate pentru a face propria analiză. Acum avem responsabilitatea universităţilor, dar dacă nu şi-o asumă, avem şi o structură la nivel central”, a precizat şeful Guvernului.

Acesta a adăugat că şi-a dorit ca o soluţie să fie găsită în timpul mandatului său întrucât o reformă mai profundă pe care o preconiza Ministerul Educaţiei risca să aibă o durată mai mare.

Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educaţiei, Ordonanţa 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale şi supuse controlului Consiliului Naţional de Etică. 

Ulterior, Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, care stabileşte modalităţile de retragere a titlului de doctor. Adrian Curaj a precizat că acordarea şi retragerea titlului de doctor vor fi în atribuţia instituţiilor organizatoare de studii doctorale - universităţile şi Academia Română -, iar CNATDCU va fi instanţa de apel.

Proiectul mai prevede că ministrul Educaţiei retrage titlurile de doctor acordate anterior tot prin ordin de ministru, în cazul cărora există o decizie de retragere semnată de rector. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.