Politicieni şi oameni de cultură deplâng moartea lui Solomon Marcus. Preşedintele Klaus Iohannis spune că matematicianul va rămâne pentru totdeauna în sufletele noastre pentru dragostea cu care şi-a desăvârşit viaţa. Profesorul Ionel Haiduc afirmă, la rândul lui, că Academia Română nu va mai fi aceeaşi după dispariţia matematicianului, în timp ce matematicianul Radu Gologan declară că Solomon Marcus era un om cu "o cuprindere extraordinară".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iohannis: Solomon Marcus rămâne în suflete cu tenacitatea, înţelepciunea, dragostea cu care şi-a desăvârşit viaţa

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că matematicianul Solomon Marcus, care a încetat din viaţă joi, rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înţelepciunea si dragostea cu care şi-a desăvârşit viaţa şi cariera.

"Am primit cu multă tristeţe vestea dispariţiei Academicianului Solomon Marcus. Performanţa sa ştiinţifică şi devotamentul pentru a construi un sistem educaţional centrat pe nevoile reale ale celui care învaţă reprezintă un model la care ne putem raporta cu toţii. Va rămâne pentru totdeauna în sufletele şi gândurile noastre pentru tenacitatea, înţelepciunea si dragostea cu care şi-a desăvârşit viaţa şi cariera. Transmit sincere condoleanţe şi sunt alături de cei care îl respectă şi îl iubesc pe Academicianul Solomon Marcus", se arată în mesajul preşedintelui, postat pe Facebook.

Ministrul CulturiiVlad Alexandrescu: Solomon Marcus, o personalitate multidisciplinară a culturii române

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, spune că Solomon Marcus este "o personalitate multidisciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”.

”Transmit condoleanţe familiei şi deplâng trecerea în rândul celor drepţi a profesorului şi academicianului Solomon Marcus, o personalitate multidisciplinară a culturii române, în urma căruia rămâne o operă ştiinţifică cu valenţe universale”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

Radu Gologan: Solomon Marcus era un om cu o cuprindere extraordinară

Matematicianul Radu Gologan spune că Solomon Marcus a avut o viaţă bună, fiind un om cu o cuprindere extraordinară, preocupat de cultura românească, pe care încerca să o îmbunătăţească, acolo unde credea că este nevoie.

”Două lucruri ar trebui spuse: Solomon Marcus a fost în primul rând un mare matematician. A cuprins domenii foarte diferite ale matematicii. În partea a doua a vieţii, ocupaţiile s-au răspândit în toate domeniile culturii româneşti, de la matematică până la filologie, cultură, poezie, dacă vreţi, istorie, ştiinţe sociale şi aşa mai departe. Rămâne ca un om cu o cuprindere extraordinară, un om cu o introspecţie extraordinară, un nemulţumit în permanenţă de lucrurile din jur, pe care încerca să le îndrepte cu puterea minţii sale şi cu influenţa pe care o avea de om de mare cultură”, a declarat Radu Gologan pentru News.ro.

Adrian Curaj: Academicianul Solomon Marcus, o prezenţă tonică, marcată de bunătate şi de inteligenţă

Academicianul Solomon Marcus a fost una dintre figurile de prim-plan ale ştiinţei din România, un om care a fost permanent o prezenţă tonică, marcată de bunătate şi de inteligenţă, care a contribuit real la dezvoltarea sistemului educaţional, spune ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

"Deplâng stingerea din viaţă a academicianului Solomon Marcus, una dintre figurile de prim-plan ale ştiinţei din România", scrie Adrian Curaj pe pagina de Facebook.

Ministrul în caracterizează pe celebrul matematician drept ”un om care a fost permanent o prezenţă tonică, marcată de bunătate şi de inteligenţă, care a contribuit real la dezvoltarea sistemului educaţional din ţara noastră”.

”În aceste momente triste, îmi exprim sincerele condoleanţe şi compasiunea pentru familie şi pentru cei asupra cărora Solomon Marcus şi-a pus în mod definitiv amprenta”, mai spune Curaj în mesajul său.

Ionel Haiduc: Academia Română nu va mai fi aceeaşi fără Solomon Marcus

Fostul preşedinte al Academiei Române Ionel Haiduc spune că Academia nu va mai fi aceeaşi după moartea matematicianului Solomon Marcus, "un om de o bogată cultură şi o prezenţă foarte vie".

“L-am cunoscut foarte bine pe Solomon Marcus. Era o prezenţă foarte activă, foarte vie. Nu era adunare la care să nu fie prezent. De când s-a îmbolnăvit, suferea foarte tare din cauza faptului că nu mai putea să lucreze, că nu mai poate să călătorească, era foarte preocupat de soarta învăţământului”, a declarat, pentru News.ro, Ionel Haiduc, fostul preşedinte al Academiei Române.

Răzvan Theodorescu: Solomon Marcus era unul dintre marii învăţaţi ai României

Academicianul Răzvan Theodorescu spune că matematicianul Solomon Marcus, care a încetat din viaţă joi dimineaţă, era "unul dintre marii învăţaţi ai României, un adevărat om al cetăţii", iar moartea lui este o pierdere imensă.

”Aflu cu imens regret că unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a dispărut. Solomon Marcus făcea parte din stirpea extrem de rară astăzi în România, a învăţaţilor multidisciplinari. Ceea ce acest admirabil matematician a făcut pentru raporturile dintre ştiinţe şi arte, preocupările sale în legătură cu matematica şi lingvistica, matematica şi arta, matematica şi istoria sunt lucruri într-un fel unice. Era o inteligenţă vie, era, într-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetăţii, se preocupa foarte mult de ce înseamnă cultura în România şi întotdeauna cuvintele sale contau pentru noi”, a declarat Răzvan Theodorescu pentru News.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.