Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) scrie, vineri, că Iolanda Balaş-Soter, care a încetat din viaţă la 79 de ani, a fost o legendă a săriturii în înălţime, fiind neînvinsă aproape 11 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"IAAF a aflat cu tristeţe despre decesul Iolandei Balaş, de două ori campioană olimpică la săritura în înălţime. Ea avea 79 de ani. Pe lângă cele două titluri olimpice şi cele 14 recorduri mondiale stabilite, Iolanda Balaş a fost neînvinsă aproape 11 ani, obţinând 140 de victorii consecutive", scrie site-ul federaţiei internaţionale, care apoi prezintă date din cariera fostei sportive.

Forul mondial menţionează că Iolanda Balaş a fost desemnată în anul 2000 de revista americană Track and Field News drept cea mai bună sportivă la săritura în înălţime a secolului XX.

Iolanda Balaş-Soter a decedat, vineri, la ora 15,10 la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Capitală, din cauza unei suferinţe severe, a declarat pentru News.ro, directorul medical, dr. Dana Safta.

Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.

În carieră, ea a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91, între 1956 şi 1961.

În palmaresul ei mai figurează două medalii de aur, la Campionatele Europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la CE de la Berna în 1954.
 
Iolanda Balaş s-a retras din activitatea competiţională în anul 1967, ca urmare a unei accidentări la tendonul lui Ahile al piciorului de bătaie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.