Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind interceptările, obţinut de News.ro, desemnează Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (CNIC) a fost înfiinţat în 2008, prin hotărâre CSAT, în structura Serviciului Român de Informaţii, că autoritate naţională în domeniul interceptării precum şi a relaţionării cu operatorii de telecomunicaţii, menită să servească toate instituţiile şi structurile departamentale care obţin aprobări judecătoreşti de interceptare a comunicaţiilor.

OU privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care va discutată vineri în CSAT, modifică Codul de procedură penală, Legea privind organizarea judiciară şi Legea de organizare şi funcţionare a SRI.

În cazul Codului de procedură penală, este eliminată sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnică, declarat neconstituţional de CC.

PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ PRIVIND INTERCEPTĂRILE

În noua formă, articolul prevede că "Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei".

De asemenea, este adăugat un nou alineat, conform căruia "Pentru realizarea activităţilor prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) -d), procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea datelor şi informaţiilor colectate".

Articolul 138 stabileşte care sunt metodele speciale de supraveghere sau cercetare, iar prevederile invocate se referă la: interceptarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă; accesul la un sistem informatic; supravegherea video, audio sau prin fotografiere; localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

Va fi modificat şi cel de-al doilea alineat al articolului 142, în ceea ce priveşte persoanele cu care trebuie să colaboreze furnizorii de reţele publice de comunicaţii sau de servicii de comunicaţii, acestea fiind "procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică".

Articolul 28 din Legea de organizare judiciară, referitor la ICCJ este completat cu un nou alineat: "Semestrial sau ori de câte ori este nevoie, preşedintele sau unul dintre judecătorii anume desemnaţi de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală".

Un alt articol completat este articolul 66, conform căruia "Ministerul Public este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor, în condiţiile legii".

Şi Legea SRI este completată cu două noi alineate la articolul 8, care în forma actuală prevede că "Serviciul Român de Informaţii este autorizat să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea şi stocarea informaţiilor privitoare la siguranţa naţională, în condiţiile legii".

Primul alineat nou stabileşte: "Pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 al.l lit.a)-d) din Codul de Procedură Penală".

Un alt alineat este cel conform căruia "condiţiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare".

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că Guvernul va emite, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă prin care interceptările în dosarele penale vor fi efectuate de către poliţia judiciară folosind infrastructura deja existentă a Serviciului Român de Informaţii, fără implicarea personalului SRI.

”România nu are altă infrastructură decât cea administrată de către SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricărei implicări umane a SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorilor şi poliţiei judiciare”, a declarat Raluca Prună precizând că pe viitor poliţiştii judiciari se vor ocupa de interceptări.

În elaborarea OUG, Ministerul Justiţiei s-a consultat atât cu Parchetele, cât şi cu SRI, această din urmă instituţie fiind de acord cu soluţia propusă. Vineri, CSAT urmează să dea avizul necesar acestei Ordonanţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.