Un grup de profesori universitari şi intelectuali din ţară şi străinătate îl somează pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, să nu mai tergiverseze tranşarea chestiunii plagiatelor, să demită actualul Consiliu Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi să rezolve urgent situaţia demnitarilor şi persoanelor publice acuzate de fraudă intelectuală la doctorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În scrisoarea deschisă adresată ministrului Adrian Curaj, profesori universitari şi intelectuali îi amintesc acestuia că, în 3 februarie, la Grupul pentru Dialog Social, s-a angajat public că va soluţiona rapid situaţia plagiatelor din tezele de doctorat susţinute până la acest moment în România.

"La fel ca guvernul precedent, aţi pus inacţiunea pe seama «legislaţiei inadecvate». Constatăm că, la o lună de la acea promisiune, nu s-a întâmplat nimic concret. Fiindu-ne imposibil să credem că un membru al actualului Guvern al României ar minţi cu nonşalanţă sau că ar dori să muşamalizeze anumite cazuri de plagiat, nu ne rămâne decât varianta că aţi fost indus în eroare de către consilierii dumneavoastră", se arată în scrisoarea deschisă, transmisă atât ministrului Educaţiei, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Semnatarii atrag atenţia că, în ciuda celor afirmate la întâlnirea din 3 februarie, legislaţia actuală prevede mecanisme eficiente de sesizare, analiză şi sancţionare a plagiatului din cadrul tezelor de doctorat, indiferent de data la care au fost susţinute.

"Acest lucru, evident la o analiză  juridică serioasă, a fost recunoscut public de chiar ministrul justiţiei în exerciţiu. Legea 1/2011, urmată de HG 681/2011 (Art. 50) prevăd, limpede, modalitatea de soluţionare a acuzaţiilor de plagiat, finalizată prin emiterea unui ordin al ministrului educaţiei de retragere a titlului de doctor", se arată în documentul citat.

Un alt aspect semnalat se referă la faptul că numărul plagiatelor descoperite în tezele de doctorat ale unor persoane cu funcţii importante în cadrul statului român creşte în mod continuu, iar acest lucru ar trebui să îl oblige pe ministrul Educaţiei să aibă "o măsură fermă şi neechivocă în această chestiune".

În acest context, semnatarii scrisorii deschise îi cer lui Adrian Curaj să emită, în termen de cinci zile, un ordin de ministru care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor către CNATDCU, pentru ca această procedură să nu dureze mai mult de 30 de zile şi să se finalizeze, aşa cum prevede legea actuală, printr-o propunere a CNATDCU adresată ministrului Educaţiei, fie de nevinovăţie, fie de retragere a titlului de doctor.

"Vă reamintim că un astfel de ordin a existat (OM 3504/2012), însă a fost abuziv abrogat exact în momentul în care comisia CNATDCU emitea, în mod perfect legal şi justificat, verdictul de plagiat referitor în cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta", se arată în documentul citat.

Semnatarii îi mai cer lui Adrian Curaj ca în acelaşi termen să emită un alt ordin de ministru, prin care să fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU, întrucât, în prezent, din această structură ar face parte un număr semnificativ de persoane fără operă ştiinţifică sau acuzate de plagiat, fiind  profund subordonat politic, întrucât numără nu mai puţin de opt actuali sau foşti demnitari) În plus, semnatarii subliniază că CNATDCU, în componenţa sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă ştiinţifică solidă şi recunoscuţi pentru standardele de moralitate. 

"Solicităm ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcţii de conducere, demnitari sau rectori de universităţi. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puţin 25 la sută personalităţi din diaspora ştiinţifică", se arată în scrisoarea deschisă.

Cea de-a treia cerere vizează sesizarea, în cel mult două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele deja discutate în spaţiul public.

Semnatarii îi cer şi concedierea imediată a consilierilor lui, responsabili de informarea defectuoasă, arătând că este inadmisibil să determini un ministru al Guvernului României să dezinformeze public spunând că nu există legislaţie funcţională.

"Altminteri, vă asumaţi implicit înşelarea deliberată a publicului. Solicităm o poziţie clar asumată a preşedintele României în această chestiune", precizează semnatarii, care mai vor şi demararea procedurilor pentru o clasificare a universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, după modelul exerciţiului similar din 2011, precum şi evaluarea internaţională a şcolilor doctorale înainte de începerea anului universitar 2016/2017.

"Stimate domnule ministru, până acum mandatul dumneavoastră stă sub semnul tergiversărilor, voluntare sau nu, cu pretextul «consultărilor». În cazul plagiatelor acest lucru este inadmisibil: tergiversarea, de exemplu, numirii unui nou CNATDCU sub pretextul «consultărilor» reprezintă o fractură logică: CNATDCU, gardianul templului integrităţii academice, trebuie să cuprindă vârfuri ale vieţii univesitare, aşa cum ele sunt definite prin standardele acceptate la nivel internaţional. Tot aşa cum numirea procurorilor nu se face după o generoasă consultare a suspecţilor sau inculpaţilor, membrii CNATDCU nu pot fi numiţi în urma «consultărilor» acelor structuri şi oameni care au produs doctorate plagiate. CNATDCU nu are vocaţia de a fi o şezătoare a reprezentanţilor unor interese ilegitime partinice sau transpartinice, ci un forum restrâns şi exigent care să indice ora exactă a luptei împotriva fraudelor intelectuale. Calitatea membrilor noului CNATDCU este directa dumneavoastră răspundere, de la care nu vă puteţi eschiva sub pretextul consultărilor", îi mai transmit profesorii universitari demnitarului.

Aceştia precizează că începând de marţi îl consideră direct responsabil, împreună cu Guvernul şi cu preşedintele României, de perpetuarea acestei stări de fapt, cu atât mai mult cu cât soluţiile prevăzute de legea în vigoare sunt clare, eficiente şi funcţionale, atâta timp cât ele sunt corect operaţionalizate de oameni de bună-credinţă.

Scrisoarea deschisă este semnată de: Mihaela Miroiu (SNSPA), Adrian Miroiu (SNSPA), Gabriel Andreescu (Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA), Mihai Păunescu, Lavinia Stan (St. Francis Xavier University, Canada), Lucian Turcescu (Concordia University, Canada), Teodor Baconschi (Dr. al Universităţii Paris IV-Sorbonne) şi Maria Bucur  (Indiana University). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.