Un material de Dr. David O’Reilly, Director, Cercetare Ştiinţifică în cadrul BAT

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o societate în continuă evoluţie, suntem asaltaţi cu informaţii despre sănătatea şi starea noastră de bine, despre impactul activităţilor noastre de zi de zi şi despre lucrurile pe care le consumăm. Suntem învăţaţi de la o vârstă fragedă ce este „corect” şi „greşit” şi că există lucruri bune sau rele pentru noi. Pe măsură ce devenim adulţi, începem să facem propriile alegeri cu privire la ceea ce vrem să facem şi la felul în care vrem să ne trăim viaţa. Luăm decizii bazate pe înţelegerea riscurilor, dar şi pe dorinţa de a ne păstra libertatea de alegere şi de a face ceea ce este corect pentru noi ca indivizi.

Libertatea de alegere este cea care sprijină strategia de reducere a riscurilor asociate fumatului drept o politică de sănătate publică importantă şi valoroasă. Această politică recunoaşte că libertatea de a alege este importantă pentru adulţi şi încearcă să găsească opţiuni care să ofere fumătorilor produse alternative care pot fi satisfăcătoare, având totodată potenţialul de a fi mai puţin nocive decât ţigările.

Aşa cum este firesc, în centrul acestei mişcări sociale se află ştiinţa şi oamenii de ştiinţă. Aceasta le oferă fumătorilor actuali posibilitatea să aleagă produse cu risc redus* faţă de ţigări, care oferă experienţa tutunului şi/sau nicotinei într-o formă care nu implică arderea – procesul de ardere fiind sursa a mii de substanţe chimice eliberate odată cu fumul de ţigară, dintre care multe sunt corelate cu boli asociate fumatului. Cu toate acestea, oamenii sunt confuzi dacă într-adevăr aceste produse sunt alternative mai bune sau nu pentru fumat.

Răspunsul se află în cercetare. Nu doar în studiile noastre, ci şi în datele şi dovezile ştiinţifice din multe alte surse, care au fost supuse unor verificări independente, stricte. Date ştiinţifice care demonstrează că produsele care încălzesc tutunului pot fi mai puţin riscante* decât fumatul.

Studiul clinic asupra glo™

Un studiu recent, desfăşurat pe o perioadă de un an de zile cu privire la produsul nostru care încălzeşte tutunul (THP), a demonstrat că atunci când fumătorii schimbă ţigările cu glo se înregistrează îmbunătăţiri semnificative la o serie de indicatori ai riscurilor corelate cu bolile asociate fumatului, precum bolile pulmonare, cancerul şi bolile cardiovasculare. Pentru ca aceste potenţiale reduceri ale riscurilor de sănătate să se întâmple, ţigările şi produsele care încălzesc tutunul nu trebuie combinate (consumate ambele, alternativ), ci este necesară o schimbare completă a obiceiului de consum şi o trecere completă la noile produse.

glo a fost supus unor examinări minuţioase în lumea reală – spre deosebire de situaţia în care ar fi fost utilizat într-un mediu verificat şi controlat, de laborator. Volumul imens de informaţii strânse prin studierea efectelor glo asupra consumatorilor ne-au permis, ca oameni de ştiinţă, să înţelegem mai bine răspunsul anumitor indicatori asociaţi riscului potenţial la fumătorii adulţi, atunci când aceştia fac trecerea la produsul nostru care încălzeşte tutunul. Dintotdeauna am considerat că un produs care încălzeşte tutunul ar putea avea un impact semnificativ în reducerea riscurilor pentru sănătate în comparaţie cu fumatul, însă acum avem date ştiinţifice cumulate pe o perioadă de un an întreg despre glo, care ne permit să înţelegem mai bine cum şi în ce măsură se reduc aceste riscuri, precum şi dacă acestea se menţin în timp.

Fumătorii care au participat la studiu au vârste cuprinse între 23 şi 55 de ani şi o stare generală de sănătate bună, iar unii doreau să se lase, iar alţii să continue să fumeze. Cei care nu au vrut să renunţe la fumat au fost aleşi aleatoriu fie să continue să fumeze ţigări, fie să folosească doar glo, în timp ce fumătorilor care au menţionat că doresc să renunţe la fumat li s-a permis acest lucru şi li s-a oferit terapie de înlocuire a nicotinei, precum şi acces la un consilier specializat. Un grup de nefumători a fost inclus, de asemenea, pentru a acţiona ca grup de control, iar aceştia au continuat să nu folosească produse din tutun sau nicotină.

Rezultatele impresionante

Rezultatele arată îmbunătăţiri ale mai multor indicatori de risc potenţial, îmbunătăţiri semnificative şi care s-au menţinut pe parcursul a peste 12 luni de studiu. Mai mult decât atât, participanţii la studiu – cel mai mare şi cel mai important studiu realizat de BAT vreodată – au înregistrat îmbunătăţiri la nivelul tuturor indicatorilor analizaţi.

Aceste informaţii pe termen lung sunt susţinute de mai multe alte studii existente, care aduc o contribuţie semnificativă argumentului conform căruia produsele cu risc redus* au potenţialul de a genera o transformare cu impact major. Permiţând consumatorilor noştri să aleagă o alternativă mai bună la fumat, demonstrăm angajamentul nostru de a reducere impactul afacerii noastre asupra sănătăţii.

Dar nu ne oprim aici - sperăm că studiile viitoare vor oferi noi informaţii suplimentare, solide şi convingătoare.

Transformarea în acţiune

Aceste rezultate sunt importante. De aceea facem ceea ce facem. Pentru a găsi noi perspective şi a inspira inovaţii viitoare care pot construi încredere, şi, cel mai important, pot produce o îndepărtare de fumat. Dar încurajarea fumătorilor să renunţe la ţigări necesită alternative dovedite a fi mai puţin riscante* pentru sănătate decât fumatul şi care pot de asemenea să satisfacă preferinţele consumatorilor adulţi. Nu există o soluţie rapidă şi uşoară – avem nevoie de informaţii pentru a ne asigura că facem corect ceea ce facem. De aceea, am dedicat ani de zile pentru a înţelege ce îşi doresc consumatorii şi pentru a aduce pe piaţă dispozitive precum glo.

Informaţiile din acest studiu revoluţionar arată că facem bine ceea ce facem. Pentru consumatorii noştri, pentru afacerea noastră şi pentru societate. Mai mult decât atât, informaţiile arată că pentru majoritatea biomarkerilor de risc măsuraţi, îmbunătăţirile observate la utilizatorii de glo au fost similare cu cele ale participanţilor care au renunţat complet la fumat. În timp ce aceste produse conţin nicotină, creează dependenţă şi nu sunt lipsite de riscuri, credem că au un risc redus* în comparaţie cu fumatul.

Aceasta este ceea ce înţelegem prin misiunea noastră de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™). Produse cu risc redus* – produse care nu sunt ţigări şi care nu implică ardere. Produse care pot transforma viaţa fumătorilor. Până la sfârşitul anului 2030, ne dorim să avem 50 de milioane de consumatori ai produselor noastre alternative, precum glo, pentru că vrem să generăm o schimbare pozitivă.

Prin angajamentul nostru faţă de ştiinţă oferim produse de ultimă generaţie, dezvoltând de asemenea şi dovezi ştiinţifice care permit guvernelor şi consumatorilor să fie informaţi cu privire la rolul şi la impactul acestor produse. Acesta este realitatea din spatele strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului şi este motivul pentru care această strategie are sens. 

Mai multe detalii pe Bat-science.com.

* Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.  Produsele noastre, aşa cum sunt comercializate în S.U.A., inclusiv Vuse, Velo, Grizzly, Kodiak şi Camel Snus, sunt supuse reglementărilor Food and Drug Administration (FDA) şi nu vor fi făcute declaraţii cu privire la riscurile reduce asociate acestor produse fără autorizaţia FDA.

(Articol susţinut de BAT)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.