Devalorizarea leului cu 3%, de la începutul anului, a fost subiectul a numeroase ştiri de presă şi controverse politice. În realitate, e vorba de o măsură de corecţie cu efecte benefice – dacă vreţi, mai degrabă efectul decât cauza situaţiei economice. Iar dacă 2019 ne va aduce dificultăţi, acestea vor fi determinate de creşterile de taxe şi salarii, combinate cu încetinirea economiei globale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din experienţa proprie pe pieţele financiare, pot spune că o astfel de oscilaţie a unei monede naţionale este relativ frecventă. Dacă o creştere de la 4,65 la 4,75 lei/euro pare ameninţătoare, să ne amintim că în perioada 2007-2008, euro s-a apreciat, cu aproximaţie, de la 3,6 la 4,3 lei, ceea ce înseamnă o devalorizare cu 19%, de câteva ori mai mult decât recenta oscilaţie. În ianuarie 2019, după câteva zile de creştere, cursul s-a stabilizat şi chiar a scăzut uşor, până la 4,73 lei/euro pe 31 ianuarie.

Dincolo de proporţiile fenomenului, e cazul să ne amintim un adevăr simplu, de manual: valoarea monedei naţionale e mai degrabă un efect decât o cauză, în economiile de piaţă. Una din cele mai simple explicaţii pe care le pot da e că de la 1 ianuarie 2019, piaţa se umple de lei prin două creşteri de venituri: a salariului minim brut, de la 1900 la 2080 de lei, şi o alta, a salariilor angajaţilor bugetari, de 25% faţă de ţinta anunţată pentru 2022. Numai creşterea de salariu brut e de peste 9%, de trei ori mai mare decât deprecierea leului – chiar dacă ea nu trebuie să se reflecte direct proporţional în cursul monedei autohtone. În asemenea condiţii, păstrarea parităţii leu-euro ar sufoca economia.

Dimpotrivă, o uşoară scădere a leului are în acest context efecte pozitive. Cel mai uşor de înţeles e atenuarea deficitului comercial, adică a diferenţei dintre exporturi şi importuri. Acesta a crescut până la aproape 10 miliarde de euro în primele nouă luni din 2018. La o scădere a leului de 3%, un produs de export cu acelaşi preţ în lei e cu 3% mai ieftin, deci mai competitiv, în zona euro.

Aşa cum am spus-o şi cu alte prilejuri, 2019 nu va fi neapărat un an roz din punct de vedere economic. Însă deprecierea leului nu face decât să consfinţească acest gen de estimare, cu beneficiul că e o măsură de prudenţă economică.

===============

Octavian Pătraşcu este un antreprenor şi angel investor cu o carieră de peste 10 ani în pieţele de capital, tech, fintech şi real estate. A realizat trei exituri de succes, dintre care două pentru branduri globale care activează în pieţele financiare şi unul, ca investitor minoritar în Vector Watch. Este managing partner al Key Way Group şi fondator al TVP Family Office. Comentariile lui pot fi găsite online pe Octavianpatrascu.com.

(Articol susţinut de TVP Family Office)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.