Recenta publicare a proiectului de lege privind selectarea furnizorilor de echipamente pentru infrastructura 5G în România, aflat în dezbatere publică, a stârnit deja primele opinii potrivit cărora gigantul Huawei va fi exclus din această competiţie. Prinsă într-un război politic între SUA şi China, subsidiara locală a Huawei, prezentă în România de aproape două decenii, continuă să creeze valoare pe piaţa românească prin susţinerea a mii de locuri de muncă direct şi indirect şi printr-o contribuţie la PIB de peste 200 de milioane de euro pe an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Huawei România este pregătită să ofere soluţii competitive şi inovatoare pentru construirea infrastructurii 5G în România, fiind parte din grupul care deţine cele mai multe patente de 5G (conform unui studiu al Technical University of Berlin şi Iplytics GmbH) şi care investeşte între 3-5 miliarde de dolari anual în cercetare şi inovaţie. Huawei a investit în dezvoltarea a 23 de instituţii de cercetare în 12 ţări europene şi este un contributor-cheie la crearea standardelor de securitate 5G.

Pe piaţa românească, Huawei şi-a început activitatea în 2003, înregistrând creşteri în fiecare an şi reuşind astfel să creeze peste 2.200 de locuri de muncă direct şi alte 4.000 de locuri de muncă în reţeaua de parteneri. În 2018, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics pentru Huawei, contribuţia companiei la PIB-ul României a fost de 219 mil. euro, dublu faţă de 2014. Valoarea taxelor şi impozitelor plătite către stat s-a ridicat la 83 mil. euro în 2018, în creştere cu 50% faţă de 2014, în termeni reali. În timp, compania a creat un ecosistem de specialişti, ajutând ingineri şi alţi specialişti în tehnologie să beneficieze de o dezvoltare profesională continuă.

În ultimii 30 de ani, compania nu a înregistrat niciun incident major de securitate la nivel global, respectând legislaţia internaţională şi cea naţională în toate ţările în care activează. Huawei România deţine deja parteneriate solide cu operatorii telecom de pe piaţa locală, iar restricţionarea competiţiei de către stat în domeniul echipamentelor pentru infrastructura 5G nu va face decât să aducă pierderi operatorilor respectivi şi statului român, pierderi care se vor regăsi, în final, în facturile consumatorilor. De altfel, specialiştii în IT recomandă existenţa unei dezbateri publice mai largi în ceea ce priveşte infrastructura 5G, în special acum când prioritatea publică ar trebui să fie susţinerea economiei pentru a-şi reveni în urma pierderilor cauzate de pandemie.

În plus, o astfel de restricţionare ar avea un impact negativ semnificativ asupra costurilor operatorilor şi economiei în general, fiind estimat la peste 9 miliarde de euro. Studiul Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricţionării competiţiei pe această piaţă. Reţelele 5G vor îmbunătăţi experienţele consumatorilor şi vor creşte performanţele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor şi a unei conexiuni mai stabile.

În contextul unei aşteptate scăderi economice, generate de pandemia de coronavirus, existenţa unei pieţe competitive pentru infrastructura 5G ar aduce beneficii pentru economie, arată studiul Oxford Economics. Pe de altă parte, o competiţie restricţionată, prin eliminarea unui jucător, ar genera un impact negativ în economie pe parcursul următorilor 15 ani.

(Articol susţinut de Huawei)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.