Considerat la începuturi ca fiind un simplu joc antrenant, pokerul atrage tot mai mulţi fani în ultimii ani. Mulţi dintre ei chiar aleg să îl privească altfel decât ca pe un joc, adoptându-l ca pe un job cu normă întreagă. Acesta poate fi văzut ca un job încărcat de adrenalină, poate chiar ideal, în care banii se pot câştiga repede şi uşor, plăcut şi atractiv. Desigur, lucrurile sunt însă cu mult mai nuanţate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu apariţia jocului online de poker, pătrunderea în această lume a devenit mai uşoară şi mai accesibilă pentru tot mai multe categorii de persoane. Pentru unii, acest joc a devenit chiar sursă de venit, conştienţi de oportunităţile existente în această direcţie.

De altfel, pokerul se poate transforma într-un adevărat stil de viaţă, căci jucătorii profesionişti aderă la comunităţi dedicate din întreaga lume, leagă prietenii şi adoptă anumite valori comune din universul acestui joc. Aceştia îl consideră un stil de viaţă dedicat învăţării continue şi auto-dezvoltării permanente şi în care, pentru a excela, e nevoie de mult mai mult decât un dram de noroc.

Jocul de poker înseamnă pricepere

Spre deosebire de jocurile clasice, în care singura „abilitate” necesară este norocul însuşi, pokerul este un joc care se bazează pe abilităţile jucătorului. Abilităţile pot fi antrenate, iar jucătorii profesionişti pot dedica chiar ore întregi acestui aspect.

În cursul jocului, orice acţiune necesită o decizie. Fiecare mână jucată aduce cu sine responsabilitatea unor micro-decizii multiple, însăşi decizia de a juca sau nu o mână este una dintre ele mai importante decizii într-o partidă. Abilitatea de a lua decizii rapid şi calităţi precum răbdarea, disciplina sau puterea de concentrare sunt vitale la masa unde se dispută partida.

Cărţile, articolele dedicate, antrenorii de poker, revizuirea jocurilor – toate acestea sunt metode pe care jucătorii profesionişti le folosesc pentru a îşi îmbunătăţi jocul şi a evolua. Unii jucători, precum Vasile Strugari, un tânăr care trăieşte din poker, se folosesc de alte sporturi ale minţii, precum şahul, pentru a-şi lărgi orizonturile şi a-şi antrena anumite abilităţi necesare jocului.

Metodă de divertisment

Pentru mulţi jucători, partea distractivă a pokerului vine chiar din descifrarea multitudinii de enigme care trebuie dezlegate. Ce cărţi are adversarul? Oare bluffează? Încercarea de a rezolva aceste puzzle-uri este ceea ce dă savoare şi adrenalină jocului.

Multe persoane aleg acest joc pentru dependenţa mentală pe care o induce, pentru posibilitatea de a-şi etala şi exersa, în primul rând, capacităţile mentale la masa de joc. La fel ca şahul, pokerul este în esenţă un sport al minţii care se bazează pe strategii, dejucarea strategiilor adversarilor, intuiţie, calcule matematice, auto-disciplină şi... un strop de curaj.

Joc competitiv şi de strategie

În mod evident, pokerul este un joc competitiv, în care există învingători şi învinşi. Totuşi, cei mai buni jucători de poker din lume nu sunt neapărat cei care îşi joacă cel mai bine cărţile. Adevăraţii învingători sunt acei jucători foarte eficienţi în a recunoaşte strategia adversarului şi a o dejuca printr-o contra-strategie.

Desigur, este perfect normal şi pentru jucătorii excelenţi să aibă perioade mai slabe în care jocul nu le merge aşa cum ar trebui, însă ei vor găsi mereu resursele interioare necesare pentru a depăşi aceste momente.

Jocul ca provocare fizică

Privind din exterior şi influenţaţi de filmele hollywoodiene care înfăţişează cazinouri luxoase şi partide de poker extravagante cu premii colosale, oamenii ar putea fi tentaţi să creadă că aceasta este realitatea jucătorilor profesionişti de poker. Nimic mai fals.

Pentru a câştiga bani din acest tip de joc, jucătorii au nevoie de anduranţă, căci turneele se pot întinde şi pe durata a câteva săptămâni, în care se joacă zilnic timp de mai multe ore. Aceste veritabile maratoane de poker pot fi epuizante pentru jucători, atât din punct de vedere psihic, cât şi fizic. De aceea, cu cât un jucător este într-o formă fizică mai bună, cu atât mai bine va juca.

Vedete talentate

Popularitatea jocului de poker este întreţinută şi de numeroasele celebrităţi mondiale care înţeleg şi promovează pokerul ca pe un stil de viaţă.

  • Gerard Pique, faimosul fundaş al echipei FC Barcelona, nu este numai un fotbalist foarte talentat, ci şi un jucător de poker percutant. Catalanul s-a clasat pe locul al doilea la turneul EPT Barcelona din 2019 şi a încasat un premiu în valoare de 391.000 de dolari. Gerard Pique joacă alături de Neymar la turneul EPT Barcelona
  • Ben Affleck este un alt împătimit al jocului de poker, în special texas holdem. Deşi a fost implicat într-o serie de scandaluri care au vizat participarea sa la diverse partide de poker, actorul a avut parte şi de câştiguri substanţiale, încasând aproximativ 320.000 de euro în urma câştigării Campionatului Statal de Poker din California, în anul 2004.
  • Jennifer Tilly nu este doar o actriţă talentată, ci şi o jucătoare profesionistă de poker. Americanca este prima vedetă care a câştigat un turneu WSOP şi este şi deţinătoarea unei brăţări WSOP. Veniturile ei cumulate din poker se ridică la aproximativ un milion de dolari.
  • Charlie Sheen este un exemplu negativ, din păcate, căci dependenţa sa de poker şi pariuri sportive l-au adus în pragul falimentului. Fosta sa soţie, Denise Richards, susţine că actorul cheltuia 20.000 de dolari în fiecare weekend numai pe pariuri sportive.

Aşadar, iată că pokerul poate fi considerat un stil de viaţă, deşi nu oricine îl poate adopta. Pentru a deveni jucător profesionist, e nevoie de pricepere, răbdare, disciplină şi multă pasiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.