O pompă de căldură cu sursă de aer, denumită uneori pompă de căldură aer-apă, transferă căldura din aerul exterior în apă, care încălzeşte încăperile prin intermediul caloriferelor sau al încălzirii prin pardoseală. De asemenea, poate încălzi apa stocată într-un boiler de apă caldă pentru robinete, duşuri şi băi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Căldura din aer este absorbită de un fluid. Acest fluid trece apoi printr-un schimbător de căldură în pompa de căldură aer-apă, care ridică temperatura şi apoi transferă această căldură în apă.

Pentru mai multe informaţii despre cum funcţionează o pompă de căldură, inclusiv detalii despre economiile tipice, proiectarea şi controlul sistemului, consultaţi un ghid aprofundat despre pompele de căldură.

Este o pompă de căldură cu sursă de aer potrivită pentru mine? 

Pompele de căldură cu sursă de aer sunt potrivite pentru multe tipuri de locuinţe şi sunt cel mai comun tip de pompă de căldură domestică, cu zeci de mii de instalaţii la nivel naţional. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care ar trebui să le luaţi în considerare înainte de a decide dacă o pompă de căldură aer-apă este potrivită pentru dumneavoastră.

Aveţi unde să o amplasaţi?

Veţi avea nevoie de un loc în afara locuinţei dvs. unde o unitate poate fi montată pe un perete sau plasată pe sol. Aceasta trebuie să aibă un spaţiu în jurul ei pentru a permite o bună circulaţie a aerului.

Există două tipuri de pompă de căldură aer-apă: pompe de căldură monobloc şi sisteme split. Un sistem monobloc are toate componentele într-o singură unitate exterioară, cu ţevi care transportă apa către sistemul de încălzire centrală şi un cazan de apă caldă în interiorul casei dumneavoastră. Un sistem split separă componentele între unităţile interioare şi exterioare. Dacă un sistem monobloc sau split este potrivit pentru dvs. va depinde de bugetul dvs. şi de spaţiul disponibil.

Sistemele monobloc tind să fie mai ieftine şi mai rapid de instalat şi nu ocupă atât de mult spaţiu în locuinţa dvs., deşi sunt, în general, puţin mai puţin eficiente decât sistemele split. Câştigul de eficienţă al sistemelor split provine din faptul că o parte din transferul de căldură are loc în interiorul clădirii, unde este mai cald, ceea ce duce la mai puţine pierderi de căldură.

Dacă nu sunteţi limitat de spaţiul din interiorul locuinţei dumneavoastră, s-ar putea să merite costul suplimentar al instalării unui sistem split. Instalatorul dvs. ar trebui să poată să vă vorbească despre opţiunile dvs. şi să vă ajute să alegeţi designul care funcţionează cel mai bine pentru dvs.

Cât de zgomotoasă este o pompă de căldură aer-apă?

Unitatea exterioară pentru o pompă de căldură este aceeaşi atât pentru pompele de căldură simple, cât şi pentru cele split. Zgomotul este creat de ventilatoarele mari care deplasează aerul în jurul schimbătorului de căldură.

Cu excepţia cazului în care pompa de căldură funcţionează foarte intensiv (de exemplu, pe vreme rece sau când produce apă la temperaturi ridicate), vă puteţi aştepta ca zgomotul să fie similar ca volum cu cel al unui frigider dacă vă aflaţi la câţiva metri distanţă. Aţi putea purta cu uşurinţă o conversaţie normală lângă ea fără a ridica vocea.

Pe măsură ce se răceşte afară, acest zgomot va creşte în timpul funcţionării, dar ar trebui să vă permită totuşi să purtaţi o conversaţie cu uşurinţă, ridicând puţin vocea. Unitatea interioară pentru un sistem split conţine doar supape şi pompe şi face foarte puţin zgomot.

Cum veţi încălzi încăperile din locuinţa dumneavoastră?

Majoritatea locuinţelor folosesc calorifere sau încălzire prin pardoseală pentru a face să circule apa caldă. Dacă nu aveţi în prezent calorifere sau încălzire prin pardoseală, va trebui să decideţi dacă doriţi să le instalaţi. Aceasta este o ocazie excelentă pentru a vă asigura că sistemul dvs. este optimizat pentru o pompă de căldură, ceea ce va duce la costuri de funcţionare mai mici.

Puteţi găsi mai multe informaţii despre impactul caloriferelor şi al încălzirii prin pardoseală asupra proiectului pompei dvs. de căldură online. Nu doriţi sau nu puteţi instala calorifere sau încălzire prin pardoseală? O pompă de căldură aer-aer ar putea fi potrivită pentru dumneavoastră.

Aveţi un boiler de apă caldă?

O pompă de căldură aer-apă standard nu furnizează apă caldă la cerere ca un boiler mixt, aşa că veţi avea nevoie de o modalitate de a stoca apă caldă pentru atunci când aveţi nevoie de ea. Dimensiunea rezervorului de apă caldă necesar va depinde de cantitatea de apă caldă pe care o foloseşte în mod obişnuit gospodăria dumneavoastră, dar de obicei rezervorul poate fi montat în interior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.