Apple a zguduit piaţa anul trecut cu o nouă generaţie de Mac-uri alimentate de un procesor dezvoltat in-house. Acum, compania face din nou furori, deoarece viitoarea linie de MacBook Pro va conţine noi chipseturi, ultraperformante. Iată tot ce trebuie să ştii despre noile laptopuri Apple şi despre cipurile care le vor alimenta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apple a lansat recent MacBook Pro şi MacBook Air cu cipul său personalizat M1, numit şi Apple Silicon. Acesta a înlocuit cipurile Intel din modelele anterioare, aducând putere şi performanţă extraordinare. M1 are un procesor cu 8 nuclee, cu patru nuclee de înaltă performanţă şi patru nuclee de înaltă eficienţă.

Se zvoneşte acum că va lansa un nou model MacBook Pro cu un cip M1X mai puternic. Apple nu a făcut încă un anunţ oficial cu privire la acest lucru. Cu toate acestea, specificaţiile procesorului M1X s-au scurs deja în presă şi în publicaţiile de specialitate. Astfel, se pare că cipul M1X va avea îmbunătăţiri semnificative faţă de cipul M1 lansat în octombrie 2020.

La ce să ne aşteptăm

În loc să sară direct la M2, se pare că planul Apple este să introducă o versiune mai rapidă a aceluiaşi procesor de bază, cu mai multe nuclee.

Asta înseamnă că noile Mac-uri vor fi mult mai rapide decât cele cu procesor M1 din prima generaţie şi vor oferi o performanţă grafică şi mai impresionantă.

APPLE LAPTOP eMag oferte

Aşadar, platforma online de benchmark CPU Monkey susţine că următorul procesor al Apple va fi numit M1X şi arată astfel:

  • 12 nuclee CPU
  • până la 16 nuclee GPU

Astfel, dacă M1 avea patru nuclee performante (denumite Firestorm) şi patru nuclee eficiente din punct de vedere energetic (denumite Ice Storm), M1X vine cu opt nuclee Firestorm de înaltă performanţă.

Chip-ul M1 oferea opt nuclee grafice (sau şapte în cazul MacBook Air entry-level). Pentru M1X ne putem aştepta să vedem un GPU cu 16 nuclee.

APPLE LAPTOP

Spre comparaţie, rivalul Intel oferă momentan un procesor care are 8 nuclee CPU şi 8 nuclee GPU.

Aceste nuclee suplimentare vor necesita mai multă putere, iar valorile de referinţă indică faptul că puterea va creşte, ajungând la 45 de waţi pentru M1X, comparativ cu M1 Mac mini de 39 de waţi.

Desi au trecut 30 ani de la primul Mac portabil, Apple nu a dezvăluit viteza de ceas a noului procesorului M1, cu toate acestea site-urile de specialitate au sugerat că acesta ar fi de 3,2 GHz. Acest lucru nu s-ar fi schimbat pentru M1X. Conform datelor „scurse”, noul cip va fi în continuare de 3,2 GHz.

La fel ca M1, M1X se va baza în continuare pe un proces de producţie de 5nm.

Reperele indică faptul că vor exista 256 de unităţi de execuţie pentru M1X, comparativ cu 128 de unităţi de execuţie în M1. La fel ca Mac-ul M1, valorile de referinţă M1X indică faptul că va exista în continuare un maxim de 16 GB pentru RAM.

Când va fi lansat?

M1X este aşteptat să sosească în al doilea trimestru al anului 2021. Aşadar, am putea vedea oficial noul procesor în această primăvară.

Ce Mac-uri vor folosi noul procesor?

M1X ar putea fi folosit în următoarea actualizare a iMac şi MacBook Pro de 14 inci. Totodată, se zvoneşte că el va fi folosit şi în MacBook Pro de 16 inci şi iMac de 27 inci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.