Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, au plecat împreună de la Guvern spre Palatul Cotroceni, pentru întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o marţi la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă pentru consultări pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel, şeful statului precizând că Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort. Iniţiativa şefului statului vine în contextul în care, în urma unei invitaţii pe aceeaşi temă adresată ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, prim-ministrul a precizat că nu i s-a cerut acceptul pentru o astfel de discuţie. Premierul Viorica Dăncilă a răspuns invitaţiei la consultări adresate de şeful statului, confirmând participarea la întâlnirea programată la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

"Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. onsultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", a scris şeful statului în invitaţie.

De asemenea, a precizat că la această întâlnire Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort.

La rândul său, Viorica Dăncilă a confirmat participarea la discuţiile cu preşedintele.

"Domnule Preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea", a transmis ea

Iniţial, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a fost chemat la Palatul Cotroceni, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene lansată de Franţa şi de alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Şeful statului spunea că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa BNP al PSD, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o sune dacă vrea ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să meargă la Cotroceni, adăugând că, ”dacă îşi va da acordul premierul”, ministrul va merge.

Şeful statului a mai invitat-o pe Dăncilă la discuţii pe tema conflictului Guvern - BNR, însă aceasta nu a dat curs invitaţiei.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.